Professor emeritus i skatterett Ole Gjems-Onstad slakter Skattekommisjonens forslag. Overfor Finansavisen karakteriserer han kommisjonens forslag som dramatiske, nærmest over i det konfiskatoriske. Ifølge professoren risikerer statsministeren å måtte bruke nesten hele lønna på boligskatt.

Etter oppfordring fra Finansavisen har professor Ole Gjems-Onstad regnet ut hvordan Skattekommisjonens skatteforslag vil kunne ramme landets statsminister. Som statsminister har Gahr Støre en lønn på vel 1,8 millioner kroner i året. Blir Skatteutvalgets skatteforslag vedtatt, vil hans årlige skatt på bolig og hytte bli opptil 850.000 kroner.

– Tallene for Støres nye skatteregning viser at Skatteutvalgets forslag er dramatiske, nærmest over i det konfiskatoriske. Utvalget har ikke tatt seg bryderiet med å regne på hvordan forslagene vil slå ut i den konkrete og totale skatteregning for personene som rammes. Man har latt enkeltindividene drukne i makrotall ved primært å se på utslagene for det offentlige og ikke for den enkelte skattyter.

– Skulle Støre-regjeringen gjennomføre disse forslagene, vil det for statsministeren være en skattemessig sadomasochistisk øvelse av de sjeldne. Men det er liten, trolig ingen, grunn til å tro at en så hard boligbeskatning kan forankres i et politisk flertall, sier Gjems-Onstad.

God råd

Statsminister Støre har ikke selv kommentert oppslaget i Finansavisen, men om Onstad skulle ta feil, og Skattekommisjonens forslag skulle bli vedtatt, vil nok ikke statsministeren ha store problemer med å dekke inn skatten. Hans bolig i Risbekkveien, litt øst for Holmenkollen i Oslo, var i 2019 taksert til over 15 millioner kroner, noe analytikere fant var minst ti millioner mindre enn reell markedsverdi. I tillegg har familien Støre et landsted med 17 mål tomt og strandlinje i Kilsund, litt utenfor Tvedestrand. Markedsverdien på dette sommerparadiset er ikke kjent, men i 2019 ble også denne beregnet til å være rundt 15 millioner kroner. Ifølge skattelistene for 2021, det året Gahr Støre overtok jobben som statsminister, hadde han en formue på vel 45 millioner kroner. Skattbar inntekt for 2021 var på 1,6 millioner, og til sammen betalte han 1.029.771 kr i skatt.

Risikerer å bruke nesten hele lønnen på boligskatt (Finansavisen – betalingsmur)

Les også:

Vil skattlegge fordel ved bruk av egen bolig

Svart arbeid på Støres brygge

 

Kjøp bøker fra Document!

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.