Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på Unio-konferansen på Sundvolden. Foto: Heiko Junge / NTB

Det er mye støy rundt statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) etter alle spørsmålene omkring ansettelsen av Kristoffer Thoner som statssekretær. Men han forsikrer at om han ikke angrer på valget av Thoner.

Det har blitt et visst rabalder etter at Støre utnevnte tidligere McKinsey-rådgiver Kristoffer Thoner til presse-statssekretær.

Årsaken er uklarheter omkring hvilke oppdragsgivere Thoner skal ha jobbet for i selskapet, og hvilke habilitetsproblemer dette kan by på.

Støre sier nå at at han håper at han etter hvert får vite hvem hans nye statssekretær har jobbet for tidligere.

– Vi ønsker mest mulig åpenhet og helst full åpenhet rundt spørsmål om hvem han har jobbet for. Og jeg håper det kommer til å ende med det også her, sier Støre til NTB.

Thoner har i utgangspunktet hemmelige kundelister og kan ikke fortelle Støre eller Statsministerens kontor (SMK) hvilke bedrifter han har jobbet for.

– Kristoffer har en bakgrunn som er helt relevant. Han kommer ikke fra kommunikasjonsbransjen. Han kommer fra et firma som utreder økonomiske spørsmål for bedrifter. Det er altså en annen bransje. Han har bakgrunn som politisk journalist, som er relevant når du skal jobbe med kommunikasjon, og han har jobbet for meg før. Så jeg vet hva han står for, sier Støre.

Tøff og krevende jobb

Støre er overbevist om at Thoner vil gjøre en god jobb, og angrer ikke på ansettelsen.

– Overhodet ikke. Jeg er glad for at Kristoffer velger å gå inn i en arbeidskrevende og tøff jobb for noe han tror på. Vi deler verdigrunnlaget til Arbeiderpartiet og ønsker at det skal lykkes i politikken, sier statsministeren.

SMK har vært i kontakt McKinsey, som jobber med å få samtykke til å offentliggjøre Thoners tidligere kunder. Telenor og Amedia har allerede bekreftet at han har jobbet for dem.

Støre håper at statssekretæren etter hvert kan legge alle kortene på bordet om sine tidligere kunder.

– Det har jeg alltid ment, også i dette tilfellet. Jeg håper nå at det som er satt i gang overfor McKinsey, vil resultere i åpenhet også her, sier Støre.

 LO-lederen forlangte svar

Torsdag gikk LO-leder Peggy Hessen Følsvik ut i Aftenposten og ba SMK rydde opp i saken.

– For meg er dette veldig enkelt. Det handler om to ting: Åpenhet og tillit, sa Følsvik

LO har ofte stått i et motsetningsforhold til management-orienterte selskaper som McKinsey, de har gjerne befunnet seg på hver sin side av bordet i forhandlinger og konflikter om forhold som berører ansatte i store bedrifter.

McKinsey-konsulenter står tradisjonelt så langt fra arbeiderbevegelsen som det går an å komme. Mange, inkludert krefter i LO, har derfor ment at det er lite passende at Støre velger en person fra nettopp McKinsey som statssekretær.

Støre svarer slik på beskjeden fra Følsvik:

– LO-lederen er som jeg opptatt av åpenhet, og jeg har lagt stor vekt på det også her. Og jeg håper at det vil avtegne seg at det blir åpenhet.

Statsministeren understreker at habilitetsreglene gjelder for alle som jobber i politikken, uansett om de har hemmelige kundelister.

– Hvis du jobber med en sak hvor du blir i tvil om din egen habilitet, så skal du fratre den saken. Det gjelder meg som statsminister, det gjelder mine rådgivere og det gjelder alle som jobber i regjeringssystemet, sier han.

Så er spørsmålet om siste ord dermed er sagt i denne saken.

Les også: 

Professor om Støres nye statssekretær: – Man skal ha god moral for å selge gummistrikk som metervare

Bli med oss:

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.