Trygve Slagsvold Vedums klare lovnad under valgkampen i fjor var å redusere regjeringens øverste politiske stab.

Men nå er Ap/Sp-regjeringens apparat større enn under Erna Solberg, skriver Dagbladet.

– Vi må få ned antallet statsråder, og vi må få ned antallet statssekretærer, sa Vedum.

Men en gjennomgang viser at Støre & co. nå er totalt 88 personer i sitt regjeringsapparat, mot 86 da Erna Solberg forlot regjeringskontorene i fjor høst.

Den store forskjellen utgjøres av flere statssekretærer.

I Støres regjeringsapparat er det nå 50 statssekretærer, mot 46 da Erna Solberg takket for seg som statsminister.

– Vi trenger ikke sju statssekretærer på Statsministerens kontor, sa Vedum i juni i fjor.

Men det er nettopp hos Jonas Gahr Støre på Statsministerens kontor (SMK) at vi finner flest statssekretærer. Her har hele åtte personer denne tittelen – blant dem Kristoffer Thoner, som det har stormet rundt etter overgangen fra McKinsey.

Det er flere enn da Vedum kom med sin kritikk av Solbergs regjeringsapparat.

Spania fjerner matmoms på basisvarer, i Norge er det 20 prosent og et utvalg vil ha 25

Vedum mente i fjor sommer at det rett og slett var dårlig ledelse å holde seg med så mange folk som Solberg gjorde.

– Jeg mener det er dårlig ledelse. Det er ekstremt viktig i ledelse at du viser vei gjennom handling. Hvis du mener at man skal spare i offentlig sektor, så må man også spare sjøl, sa Vedum.
Finansministeren har nylig levert det han har kalt et svært stramt budsjett. Likevel er det ikke gjort noen innstramninger i den politiske ledelsen i departementet, men altså snarere kommet flere til.
Vedum selv har fem nestkommanderende under seg, justisminister Emilie Enger Mehl og kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik har fire.
Paradoksalt nok bruker finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum en av sine statssekretærer til å gi et skriftlig svar på det som ikke kan oppfattes som annet enn et løftebrudd.
«Antall statssekretærer varierer gjerne gjennom en regjeringsperiode. I Erna Solberg sin regjering var det også på et tidspunkt flere statssekretærer enn det som er i denne regjeringen. Regjeringen av Senterpartiet og Ap har også færre statsråder enn Solberg og Høyre hadde gjennom store deler av perioden sin. Jeg mener det fortsatt er et mål å redusere byråkrati i det offentlige. I tillegg til dette har jeg vært tydelig på at vi må redusere bruken av PR-byråer og redusere konsulentbruk der det er mulig. Dette har vi òg fulgt opp, gjennom en føring til alle statlige etater om at de som hovedregel ikke skal bruke PR-tjenester. Vi har også redusert konsulentbruk som lå til grunn for årets statsbudsjett. Å gjøre grep for å bruke de offentlige ressursene enda bedre er noe en aldri blir ferdig med», skriver statssekretæren på Vedums vegne.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp De helliges leir!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.