Etter en høst full av kommunikasjonstabber og dramatisk fall på meningsmålingene, tok statsminister Jonas Gahr Støre onsdag grep for å bedre kommunikasjonsarbeidet ved Statsministerens kontor (SMK). Ut forsvant to kvinnelige akademikere, inn kom to menn med godt grep om diktning og salg i globalistenes verden.

De to som forsvinner ut er Tale Jordbakke (40) og Siri Storstein Hytten (38), begge lojale partiarbeidere med bakgrunn fra journalistikken.

En sentral kilde i regjeringsapparatet bekrefter overfor DN at Statsministerens kontor vil skifte mannskap i statsråd fredag. Etter det DN erfarer vil han bytte ut de to som jobber spesielt med kommunikasjon, Tale Jordbakke og Siri Hytten, med henholdsvis statssekretær i Kunnskapsdepartementet Halvard Hølleland og juniorpartner i McKinsey, Kristoffer Thoner.

«Spinn»

Sett i lys av at hverken Støre selv eller hans team har klart å stoppe partiets fall er det derfor ingen sensasjon at noen av hans nærmeste rådgivere måtte gå. Nykommerne sier mye om hvordan Arbeiderpartiet og ikke minst Støre selv, satser på å endre sitt image.

Kristoffer Thoner (35) er utdannet ved London School of Economics og Handelshøyskolen. I noen år jobbet han som politisk reporter i TV2, inntil han i 2016 begynte i McKinsey.

Men i 2019 ble han hyret inn av Arbeiderpartiet for å jobbe i en prosjektstilling i forbindelse med kommunevalget og var tett på partileder Støre. Etter kun ett år, gikk Thoner tilbake til konsulentselskapet der han i dag er juniorpartner. (DN)

At han i dag er juniorpartner i den globale rådgivningsgiganten McKinsey, et selskap som er godt plassert i globalistelitens ypperste Davos-selskap (World Economic Forum), bærer bud om en nærmere tilknytning til spinn-doktorenes elitelag. En spinn-doktor er kallenavnet på en person som lager og forsøker å få mediene til å kjøpe glansbildet av en person og dennes politikk. Leser vi videre hos DN, kommer bakgrunnen enda tydeligere frem:

Støre ble for to uker siden spurt av DNs Marie Melgård, på et arrangement i regi av Presselosjen på Stortinget, om det ikke er behov for en annerledes kommunikasjonsstrategi fra Statsministerens kontor.

Hun viste til at det i pressemiljøet lenge har vært snakket om at SMK er mindre aktive enn tidligere.

– Er det et bevisst valg om å være annerledes enn forgjengerne? spurte Melgård.

– Nei, men jeg hører også snakk om, er vi gode nok på spinn. Jeg vet ikke helt hvilke tidligere du sikter til, svarte Støre og fikk til svar: annerledes enn både under Stoltenberg og Solberg.

– Ja, vi får ta til oss til de tilbakemeldingene. Jeg er opptatt av at vi skal være tilgjengelige og nå ut og hele tiden tenke at vi kan bli enda bedre å få ut regjeringens politikk. (DN)

Støre ble på det samme seminaret utfordret på om han trengte en spinndoktor:

– Hadde du trengt en?

– Nei, svarte Støre og forklarte at han var usikker på hvordan man definerer spinn, om det er å vri på en virkelighet og om det kan være i grenselandet til fake news.

DN skriver ikke noe om hvilket svar Støre fikk på sitt spørsmål, men jo, Støre: Spinn er et godt norsk ord for ‘fake news’!

To uker senere er rokeringene på plass, og inn kommer altså McKinseys mann, som ‘hjelper folk og selskaper med å finne veien for i morgen‘:

McKinsey er så internasjonale at de ikke har egne sider på norsk. Skjermdump: McKinsey

McKinsey Norge omsetter for nær en milliard kroner i året, og når sjefen for dette berømte og beryktede selskapet, Frithjof Norman Lund, hadde en årslønn på vel 13 millioner kroner i 2021, skal man ikke utelukke at unge hr Thoner må gå ned i lønn, for ikke å overgå Støres lønn (1 869 761 kr). Med Arbeiderpartiets mildt sagt dalende popularitet, må det sies å være et dristig karrieresprang for Thoner, dersom da ikke Arbeiderpartiet har bladd opp ekstremt mange penger, eller eventuelt gitt ham en prestasjonsbasert avtale, der oppgang på meningsmålingene gir bonuser.

Informasjonsvokter

I denne sammenheng er det også morsomt at den andre nykommeren på teamet, statssekretær i Kunnskapsdepartementet Halvard Hølleland (37), ikke bare har bakgrunn som mangeårig Ap-klatrer i blant annet Elevorganisasjonen og Raymond Johansens byrådsadministrajon, men også som forfatter. Han har en sakprosabok og to skjønnliterære bøker bak seg. Vi formoder at Hølleland får jobben med å balansere Thoner. Slik sett har kanskje NRKs litteraturanmelder Marta Norheim et ikke så ueffent poeng i sin anmeldelse av årets roman fra Hølleland, «Veien videre»:

Eg skal ikkje dra billege vitsar om korleis slike talent kan slå ut i jobben som statssekretær, men berre konstatere at her har vi ein forfattar som frå første stund har forstått verdien av å halde tilbake informasjon. (NRK)

Det skal bli interessant å se om nyansettelsene vil få noen som helst effekt for det splittede partiet og for en statsminister som ofte benevnes som Tåkefyrsten. Et team er aldri sterkere enn lederen, og har lederen først gått seg vill i folket, hjelper det ikke med ny innpakning.

Kilder til DN: Statsministeren ansetter McKinsey-partner som statssekretær (Dagens Næringsliv – betalingsmur)

Team Jonas: Rådgiverne som skal få Støre til å skinne og bli statsminister (Aftenposten)

Les også:

Fremveksten av oligarkiet

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.