Professor i rettsvitenskap Jan Fridthjof Bernt er kritisk til Støres håndtering av Thoner-ansettelsen.

Han mener Støre skulle krevd kundelisten utlevert fra McKinsey for at Thoner skulle få jobben som statssekretær.

Striden om statsminister Jonas Gahr Støres nye pressetalsmann Kristoffer Thoner (Ap) og hans hemmelige kundeliste fra hans forrige jobb i McKinsey er ikke over.

Stabssjef Kristine Kallset på Statsministerens kontor mener helt enkelt at Thoner selv vil gjøre en riktig vurdering av egen habilitet, noe hun ikke legger skjul på er vanlig praksis der i gården.

– Ja, vi har tillit til at Kristoffer Thoner vil vurdere sin habilitet både når det gjelder tidligere kunder og eventuelle andre bindinger som kan gjøre ham inhabil. Akkurat slik som alle oss andre, sier hun til Aftenposten.

Jan Fridthjof Bernt reagerer på dette, og sier at statsministeren og hans stab må ha innsyn i alle slike forhold, slik at man hele tiden kan være obs på situasjoner om inhabilitet.

– Vi kan ikke akseptere at man ikke får anledning til kontroll, og at spørsmålet om inhabilitet overlates til den det gjelder. Internt i statsforvaltningen må det være rapportering til overordnede om alle slike forhold, sier Bernt.

Han sier at man ikke kan avtale seg ut av lovbestemte plikter.

– Vi kan ikke overlate til statssekretæren selv å vurdere egen habilitet. Det må overlates til noen andre som er overordnet. Med et dansk ordtak: «Man skal ha god moral for å selge gummistrikk som metervare», sier professor Jan Fridthjof Bernt.

 

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!


Kjøp julegavene fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.