Kinesiske myndigheter satte idag politiet inn for å spre hundrevis av innskytere som krever sparepengene tilbake utenfor People’s Bank of China i storbyen Zhengzhou i Henan-provinsen.

Fridag i en av Zhengzhous idylliske parker. Foto: Arnt Jensvoll / Document

Søndagens protest er en eskalering av en flere måneder lang tvist. Den startet etter at fire små banker i Henan i april plutselig suspenderte kontantuttak. Nu kjemper kundene for å få ut innskuddene sine.

Den brå suspensjonen av uttak utløste et renn på bankene og har vakt bekymring for den økonomiske helsen til Kinas småbanker.

Saken har satt kinesiske myndigheter under press ettersom de ikke har klargjort hvem som skal erstatte et potensielt tap for innskyterne.

Historien vakte oppmerksomhet både i Kina og i verden forøvrig, da det ble kjent at myndighetene hadde endret kodene på smittestopp-appen til rødt – til covid-positiv for antatte bank-protestanter. Dermed ble de nektet adgang til transportmidler og følgelig fratatt anledning til å protestere mot bankene. 

Kina: Smittestopp-app brukes som «digitalt håndjern»

Kontantstrømmen i flere banker skal ha stoppet opp på grunn av større eksponering mot eiendom enn sunt er.

At Beijing er urolig over situasjonen bekreftes av at de har gitt en høyerestående embedsmann fra det nasjonale finanstilsynet øverste ansvar for regulering av finansmarkedet i Henan.

Politiet skal ha etterlatt innskyterne med brukne ben og øyeskader.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Kjøp «Klanen» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.