Menneskerettighetsgrupper har advart mot faren for at Kina skal komme til å misbruke den digitale infrastrukturen de utviklet for å overvåke spredning av covid-smitte. 

Den kinesiske smittestopp-appen overvåker borgernes bevegelser og hvem de omgås. Uten grønn kode mister de tilgang til offentlig transport, restauranter og kjøpesentre samt retten til å reise. Dette kan også brukes til å kvele dissens.  

Hundrevis av bankkunder hadde planlagt en protest mot at innskuddene deres var frosset, men de ble stoppet av at myndighetene endret helsekoden deres til rødt, hevder flere innskytere.

Bankkunder fra hele Kina hadde denne uken planlagt å reise til Henan for å protestere mot nesten to måneders blokkering av innskudd på til sammen minst 1,8 milliarder kroner. Som følge av låsningen av pengene har bedrifter ikke kunnet betale lønninger og private har vært uten tilgang til sparepengene sine.

– De setter digitale håndjern på oss, sa en bankkunde fra Sichuan som presenterte seg som Chen.

Flere kinesiske regioner pålegger folk å registrere reiseplaner på nettet av hensyn til smitteovervåkningen.

En mann fant at helsekoden hans ble rød morgenen etter at han registrerte en reise til Henan. Han hadde planlagt å delta i en protest i provinshovedstaden Zhengzhou og håpet var å få tilgang på pengene sine.

Mer enn 200 bankkunder opplevde det samme, ifølge kommunikasjon på en WeChat-gruppe. Det er ikke fastslått om farveendringen av koden var gjort bevisst for å stoppe demonstrasjonen, men ifølge Reuters har flere fortalt at andre som hadde registrert reise til Henan uten å være knyttet til protesten, ikke opplevde at farvekoden endret seg.

– Jeg kan ikke gjøre noe, jeg kan ikke gå noen steder. Jeg blir behandlet som en kriminell. De krenker mine rettigheter, barnet mitt kan ikke gå på skole om ikke koden går tilbake til grønn, sa Liu som ikke ville oppgi sitt fulle navn av frykt for å få besøk.

Også Wang Qiong fra Wuhan fant at helsekoden hennes ble rød etter at hun registrerte seg for å reise til Henan:

– Politiet satt på opplysninger fra forrige gang jeg dro for å protestere, fortalte hun og opplyste at hun har mistet tilgang til 2,3 millioner yuan (34 millioner kroner).

Masseovervåknings-appen ble stanset i Norge

Solberg-regimets smittestopp-app ble stanset da Datatilsynet la ned forbud mot personopplysninger i appen. Den ble i en analyse beskrevet av Bloomberg som «et av de mest alarmerende masseovervåkningsverktøy». Bare Bahrain og Kuwait hadde utviklet like skremmende verktøy som Norge.

Assisterende direktør Gun Peggy Knudsen i Folkehelseinstituttet sa at FHI «var skuffet over vedtaket i Datatilsynet».

Les også:

Smittestopp-flopp: – En overvåkningsapp, sier Frp

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.