I USA er det kommet så langt at kritikere av kinesisk eierskap til en maismølle i nærheten av en militærbase, får besøk av FBI. Fufeng Group er et kinesisk selskap som kjøpte 1.200 mål ikke langt fra en militærbase i Grand Forks, North-Dakota.

Med i kjøpet fulgte en maismølle. Lokale kritikere liker ikke at kineserne etablerer seg i deres område. Men det gjør lokale myndigheter som ser økonomiske fordeler. Lokalpolitikerne har hisset seg opp over kritikken. Nylig fikk en av kritikerne besøk av FBI. Hun hadde sitert uavhengighetserklæringen på Facebook. Men FBI-agentene gjenkjente den ikke. De anså den for subversiv.

“We have petitioned for Redress in the most humble terms: our repeated Petitions have been answered only by repeated injury. When a long train of abuses and usurpations, pursing invariably the same Object evinces a design to reduce them under absolute Depotism (oppressive absolute power), it is our right, OUR DUTY, to throw off such Government, and to provide new Guards for our future Security.” (The word “their” (the people) replaced with “our”).”

FBI-raidet viser hvor stor Kinas makt begynner å bli, selv i USA.

Grand Forks police and the FBI on Thursday visited the home of Jodi Carlson, a leading opponent of a new corn mill to be owned by the China-based Fufeng Group, following up on a social media post quoting the Declaration of Independence that mentioned the overthrow of the government.

The authorities ultimately found no cause for concern, a police report states.

The incident has provoked an angry response from opponents of the corn mill project, many of whom are part of the “Concerned Citizens of Fufeng Project in Grand Forks” group where the activity took place.

 

Local Police and FBI Visit Home of Top Opponent to New China-Owned North Dakota Corn Mill — After She Posts Paragraph from Declaration of Independence on Social Media

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.