Besøkende til USAs ambassade i Beijing står i kø utenfor ambassaden den 7. mai 2021. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB.

Mer enn 500 kinesere som studerer vitenskap, teknologi, ingeniørfag eller matematikk, er blitt nektet studentvisum for å studere ved eliteuniversiteter i USA, melder The Epoch Times, som siterer kinesiske medier.

Debatter på sosiale medier i Kina peker i retning av at de fleste av studentene som er blitt nektet visum til USA, kommer fra kinesiske universiteter som har forbindelser til det kinesiske militæret.

Grunnlaget for avvisningen av visumsøknadene er presidentfullmakter til utestengelse av utlendinger som anses for å være skadelige for USAs interesser.

On July 7, Chinese state-run newspaper China Daily reported that at least 500 Chinese students who are majored in STEM (science, technology, engineering, and mathematics) were denied visas by the U.S. Embassy and Consulates on the grounds of violating Section 212(f) of the U.S. Immigration and Nationality Act and Presidential Proclamation 10043.

Section 212(f) gives the U.S. president the power to deny entry of aliens or non-U.S. nationals who are deemed detrimental to the interests of the United States.

Trump benyttet denne adgangen for å motvirke kinesisk teknologispionasje:

Based on that statute, former President Donald Trump issued Proclamation 10043 on May 29, 2020, titled “Suspension of Entry as Nonimmigrants of Certain Students and Researchers From the People’s Republic of China,” in response to China’s technological theft through its researchers and students studying at American universities and research institutes.

De kinesiske studentene det er tale om, skulle studere til mastergrad eller doktorgrad ved amerikanske universiteter som Harvard, Yale, MIT og andre eliteinstitusjoner.

Most of them are studying engineering, computer science, machinery, chemistry, materials science, biomedicine, and other science programs.

Hvor mange kinesiske studenter som er blitt utestengt på dette grunnlaget, er ikke kjent, og kanskje handler det om flere tusen. Tallet 500 kommer fra signaturene til et protestbrev som har sirkulert på sosiale medier i Kina:

After their visa applications were rejected, more than 500 Chinese STEM students co-signed a letter that circulated on Chinese social media, asking the U.S. government to resolve the so-called “discrimination and suppression” of Chinese students.

Studenter fra universiteter uten klare koblinger til det kinesiske militæret, har ikke hatt de samme vanskelighetene:

The news triggered heated discussion on Chinese social media. Some netizens noted that these students all graduated from the seven major Chinese universities affiliated with the Chinese military, known as the “National Defense 7,” and said that they are all going to return to China after they study in the United States. By contrast, many graduates from prominent non-military affiliated universities such as Tsinghua University and Peking University had no issues with obtaining visas to study in the United States.

Det kan imidlertid være vanskelig å skille kinesiske agenter fra autentiske kinesiske studenter, skriver The Epoch Times.

FBI har kunngjort at Kinas akademiske spionasje utgjør en trussel for det amerikanske samfunnet:

Director of the U.S. Federal Bureau of Investigation Christopher Wray warned in a Senate hearing that the Chinese academic spies are infiltrating all parts of the United States to steal science and technology and pose a threat to American society.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.