Presidenten av Tunisia, Kais Saied, innfører et autoritært styre. En domstol har nylig frosset bankontiene til flere opposisjonspolitikere. Et typisk tegn på vilkårlig maktutøvelse og brudd på demokratiske spilleregler, vil du si.

Men det samme skjer i USA. Der har folk som Robert Spencer fra Jihad Watch blitt kastet ut av Paypal og fått sagt opp bankkontoen. Det samme har også skjedd med svensker på høyresiden: De får beskjed om at banken ikke lenger vil ha dem som kunder.

Mike Lindell, the my pillow guy,  ble «sagt opp» av sin bank. Walmart har nylig sagt de ikke lenger vil selge hans produkter.

Dette er uttrykk for en sammenblanding av politikk og økonomi som vi ikke er vant til.

Du har ikke hørt om det fordi norske medier ikke skriver om det.

Her er en av politikkens nye læresetninger: Det at noe ikke omtales betyr ikke at det ikke eksisterer.

Når staten, myndighetene, næringslivet og Big Tech følger samme politiske partitur får vi en maktkonsentrasjon uten sidestykke. Det skjer i Vesten og det snakkes ikke om det. Men folk har begynt å reagere.

Hvis Vesten hadde vært hva det var ville aldri Big Pharma og Anthony Fauci sluppet unna med bivirkningene av vaksinene og viruset ville vært kjent for hva det virkelig er: Startskuddet på Kinas krig mot Vesten, «avfyrt» i 2019 med et biologisk våpen som amerikanske universiteter og Faucis direktorat har vært med å utvikle.

Vi ville under normale omstendigheter ha diskutert dette og forlangt svar. I stedet har vært det vært taushet ovenfra og krav om lydighet, forkledt som «tilllit».

I USA blir folk som har stått frem som Trump-støttespillere forfulgt av mediene, av statsadvokater, justisdepartementet og FBI. Statens organer i Tunisia har ikke så stor makt. Men når storselskapene og Washington går sammen mot politisk opposisjon, får det helt andre konsekvenser. Også for oss.

Mange har fått sine hjem raidet av team med FBI-agenter, som bryter ned døren og drar folk ut i underbuksa. De kommer tidlig om morgenen for å gi folk sjokket av bokstavelig talt å bli tatt på sengen. Og de ydmykes offentlig.

Det samme skjedde med sjefen for Forsvarets etterretningstjeneste i Danmark, Lars Findsen. Han vendte hjem fra et oppdrag i Nord-Makedonia 8. desember. På Kastrup ble han møtt av politiets aksjonsstyrke som brukes mot terrorister. De tok ham foran øynene på alle passasjerer og førte ham gjennom hele Kastrup. De kunne latt sivile gjøre jobben og tatt ham ut bakdøren. Men dett var en offentlig ydmykelse og intimidering av en av veteranene i dansk etterretning.

Hilsen Mette Frederiksen og hennes høyre hånd Barbara Berthelsen.

Det skjer i hele Vesten. Friheten er på retur.

Man kan spørre, nå som den arabiske vår er et minne: Får vi en arabisk vår i USA? Bare spørsmålet ville vært meningsløst for ganske få år siden. I dag er det ikke det.

Begrepet American gulag ville også vært meningsløst. I dag er det ikke det.

De som snakker høyest om andres autokrati, er de som selv innfører det på hjemmebane: Biden og Trudeau.

Vesten er i en dyp krise.

 

Tunisiske opposisjonelle får bankkontoer fryst

En tunisisk domstol har fryst bankkontoene til flere framtredende opposisjonelle, blant dem islamistlederen Rachid Ghannouchi.

Ghannouchi leder det moderate islamistpartiet Ennahdha. Partiet var lenge forbudt, men har dominert tunisisk politikk siden den arabiske våren i 2011.

I tillegg til Ghannouchi får også sønnen Mouadh, tidligere statsminister Hamadi Jebali og tidligere utenriksminister Rafik Abdessalem fryst sine kontoer, går det fram av en uttalelse. Det oppgis ingen grunn til hvorfor ordren er utstedt.

Ghannouchi har vært nektet å forlate landet siden juni. Bakgrunnen er en anklage om at han og andre i Ennahdha skal ha hindret etterforskningen av drapene på to opposisjonspolitikerne i 2013.

Jebali anklages for hvitvasking og ble pågrepet i juni. Han skal møte i en antiterrordomstol 20. juli.

Ghannouchi er kjent som en krass kritiker av president Kais Saied, som i juli i fjor oppløste nasjonalforsamlingen, sparket statsministeren og siden har styrt ved dekret.

Saied la i forrige uke fram et utkast til ny grunnlov, som skal ut på folkeavstemning 25. juli.

Kritikerne hans anklager ham for å forfølge politiske motstandere og dra landet tilbake i et diktatur, mer enn ti år etter at landets demokratibevegelse sparket i gang den arabiske våren.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.