Den tidligere justisministeren for det islamske partiet Ennahda, Noureddine Bhiri, ble sist fredag satt i husarrest, mistenkt for terrorisme. Bhiri, som er nestleder i partiet, har gått til sultestreik.

Ennahda (Gjenfødelsespartiet) ble det største partiet i Tunisia etter revolusjonen som styrtet landets mangeårige diktator Zine El Abidine Ben Ali, og gikk da inn i regjering med to andre partier. Regjeringen ble da anklaget for å islamisere landet, og etter at to fremtredende sekulære politikere på venstresiden ble drept i attentater, gikk de av i 2014.

Så sent som i november 2019 ble partiet på nytt det største partiet i nasjonalforsamlingen, med 52 av 217 representanter, og det fikk da i oppgave av landets nyvalgte president Kais Said å danne regjering. Regjeringsplattformen ble nedstemt med stort flertall i januar 2020.

Bhiri var nestleder i partiet Ennahda, som har spilt en sentral rolle i tunisisk politikk etter den arabiske våren for ti år siden – fram til president Kaïs Saïed avsatte regjeringen og tok makten i fjor.

Bhiri ble arrestert fredag, og har siden blitt overført til sykehus da han nektet å ta imot mat og medisiner.

– Det var frykt for terrorhandlinger rettet mot landets sikkerhet, og vi måtte handle, sa innenriksminister Taoufik Charfeddine mandag om arrestasjonen. (NTB)

25. juli 2021 avsatte president Kais Saied regjeringen og suspenderte nasjonalforsamlingen. I desember annonserte han at det vil bli holdt nyvalg senest 17. desember 2022, etter at det er innført et nytt valgsystem.

Detained Ennahda politician suspected of ‘terrorism’, interior minister says (France24)

Detained Tunisian politician hospitalised ‘in critical condition’ (Al Jazeera)

Les også:

«Konservativ» kandidat vinner i Tunisia

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Kjøp Thomas Knarviks bøker her! In His Name har ikke tidligere vært i salg i Norge. Vi har et lite og eksklusivt restopplag. Benytt sjansen!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.