Jusprofessor og president Kais Saied snakker med pressen før valgets annen runde. Foto:AP/Mosa’ab Elshamy/Scanpix

Tunisias president Kais Said gir partiet som fikk flest stemmer i valget, det moderate islamistpartiet Ennahda, i oppdrag å danne ny regjering.

Det kunngjorde Said fredag etter at Ennahda hadde nominert Habib Jemli som statsminister. Etter nomineringen ga Said Jemli det formelle oppdraget med å danne ny regjering, melder det statlige nyhetsbyrået TAP.

Jemli får to måneders frist på seg til å danne en koalisjonsregjering. 60-åringen, som har bakgrunn fra landbruksdepartementet, ble nominert av sitt parti som statsminister etter at partiet hadde valgt Rached Ghannouchi som ny leder for nasjonalforsamlingen.

Ennahda fikk 52 av de 217 plassene i nasjonalforsamlingen i valget. Partiet ble størst, men mangler flertall til å danne regjering på egen hånd. Dermed må Ennahda forhandle med andre partier for å danne en koalisjonsregjering.

Said (61) er jussprofessor og stilte som uavhengig kandidat i presidentvalget. Han vant over mediemogulen Nabil Karoui (56) fra det nyoppstartede partiet Qalb Tounes.

Også Jemli har stilt som uavhengig kandidat. Ennahda har opplyst at han er nominert som statsministerkandidat basert på «kompetanse, integritet og erfaring fra regjeringsarbeid».

Etter folkeopprørene med krav om demokrati i en rekke arabiske land i 2011, ble Tunisia regnet som den eneste suksesshistorien. Det var også her den såkalte arabiske våren begynte.

Tunisian independent law professor and presidential candidate Kais Saied speaks to journalists after casting his ballot in a polling station during the second round of the presidential election, in Tunis, Tunisia, Sunday, Oct. 13, 2019. Tunisians are voting for president, choosing between a law professor and populist tycoon. (AP Photo/Mosa’ab Elshamy)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂