REUTERS/Philippe Wojazer

 

Det har ligget i kortene i noen uker, men nå er det offisielt.  Avhoppere fra president Emmanuel Macrons regjerende parti har dannet en ny gruppe i nasjonalforsamlingen. Dermed mister Macron flertallet med ett sete.

Gruppen består av 17 varamedlemmer, inkludert valgte tjenestemenn La République en Marche (LREM), ble «offisielt lagt frem» i forsamlingen tirsdag, fortalte grunnleggende medlemmer til nyhetsbyrået AFP.

Avhopperne er frustrerte over Macrons sentralstyrte ledelsesstil. De vil ha en mer venstreorientert politikk og har gitt gruppen navnet EDS (Økologi, demokrati, solidaritet).

Voir l'image sur Twitter

Det ble jobbet intenst fra regjeringshold for å hindre dannelsen av den nye avhoppergruppen. Helseministeren Olivier Véran fikk selv i oppdrag å ringe rundt for å stanse avhoppere. De klarte da også å skremme noen av dem fra å bli med, sier et av medlemmene.

«Det handler ikke om dissens», insisterer lederen av gruppen, Cédric Villani. Den prisbelønte matematikeren (Fields Medal) Villani sier at de ikke er i opposisjon til regjeringen, men er nøytrale. Villani er også medlem i Frankrike-Kina-komiteen:

Cédric Villani er også med i kampen om å bli Paris’ borgermester. Han kom på 5. plass etter første runde. På grunn av coronakrisen er 2. runde foreløpig utsatt.

Da Villani ville stille som uavhengig kandidat til Paris-valget ifjor høst, kom han på kant med Macron som kastet ham ut av partiet . Nå som Villani har fått flere misfornøyde parlamentarikere med seg i Nasjonalforsamlingen, så kan det være at vi ser starten på en endring i fransk politikk.

Le Figaro     Reuters    Villani    Wired    52.insights.com
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂