Macrons valgallianse Ensemble mistet flertallet i nasjonalforsamlingen og dermed er situasjonen en helt annen for presidenten. Han blir tvunget til kompromisser. Samtidig gikk venstrealliansen til Melenchon frem, som ventet. Men at også Marine Le Pens parti gjorde det godt, kom som en overraskelse.

Ved forrige valg fikk Ensemble 389, nå ligger de an til toppen 260, en kraftig tilbakegang.

– Dette er langt fra det vi håpet på, sier Gabriel Attal, minister for offentlig regnskap i Macrons regjering, i en kommentar til prognosene.

– Vi har fått det beste resultatet, men det er en førsteplass som åpenbart er skuffende, sier justisminister Eric Dupond-Moretti.

Den mest sannsynlige samarbeidspartneren er Republikanerne som ligger an til mellom 40 og 80 plasser.

Nasjonal samling har lidd under valgordningen og hadde bare åtte plasser i den forrige nasjonalforsamlingen. Nå får de rundt 80. Det er en liten revolusjon.

– En tsunami, sa nestleder i Nasjonal samling, Jordan Bardella, om resultatet.

Men det er Melenchons allianse Nupes som kommer som en solid no. 2 med mellom 140 og 200 plasser.

– Resultatet viser mest av alt en valgsvikt for Macron, sa Mélenchon til sine støttespillere i Paris.

Samtlige 577 representanter i nasjonalforsamlingens underhus er på valg. De velges i enkeltmannskretser over hele landet. (NTB)

Melenchon er Frankrikes svar på Bernie Sanders i USA. Han tiltrekker seg unge velgere.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.