Aldri før har det vært så mange bunadskledde kvinner i Portugal! Førti vakre unge damer fra Bodø Domkirkes Ungdomskor ga mandag konsert i kirken Igreja Paroquial de Nossa Senhora da Assunção i Cascais tre mil vest for Lisboa. 

I Portugal har koret sammen med lokale kor deltatt på workshops. Resultatet ga en spennende sammensetning av norsk tradisjonell kormusikk og noe mer sydlandske rytmer.

Ikke et øye var tørt da de ikledd nordlandsbunader fremførte «Å eg veit meg eit land langt der oppe mot nord» – til stående og faktisk tårevåt applaus. 

Hvert annet år reiser koret på turné, denne gangen valgte de Portugal etter en ikke selvvalgt koronapause. De har tidligere blant annet besøkt USA.

Tirsdag opptrådte VIVA – Sandnes kulturskolekor i samme kirke. Også de bunadskledd uten at undertegnede har klart å bestemme buden. Artikkelen oppdateres når kommentarfeltet avslører hva den kalles.

Det skjer noe med oss mennesker som er langt hjemmefra, følelsen av å være norsk forsterkes i møte med «de andre», min ungdoms lefling med republikanske tanker ble fort trumfet av Kongehuset, jeg ble stolt av ikke bare å være norsk, men kunne ovenikjøbet tilføye nordlending, midnattssol, Nordkapp, torsk og sånt til min identitet. Da jeg kalte Det norske kongehus «demokratisk» ble jeg godmodig ledd av for «absurde» standpunkter. Men jeg mente det – og fikk velvillig forståelse.

Å bli «mer norsk» forhindrer en ikke i å bli forundret over sin egen kultur når man kommer hjem; det er mange sider ved det norske samfunn som ikke slutter å overraske til tross for at man nøyaktig vet hvordan det egentlig er.

Tusen takk til de bunadskledde!

Jeg fikk denne videoen fra Svein-Roar Rasmussen, medreisende organisator fra foreldregruppen fra Bodø. Her synger Bodø Domkirkes Ungdomskor «Å eg veit meg eit land». Tusen takk!

VIVA – Sandnes kulturskolekor. Foto: Arnt Jensvoll

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.