Tyskland står foran tre til fem svært vanskelige år og de vil sette landets «velstandsparadigme» på prøve, sa Tysklands tidligere finansminister Peer Steinbrück onsdag.

Den sosialdemokratiske SPD-politikeren hevder at Tyskland ikke vil se noen vekst og at velferdsfordelingen i landet kan bli skadelidende. Generelt ønsker han en mye hardere debatt om prioriteringene av offentlige utgifter.

Arbeidsledigheten vil sannsynligvis stige, advarte Steinbrück og la til at alvoret ikke har gått opp for befolkningen:

– Jeg tror ikke den tyske befolkningen har forstått at dette er et vendepunkt og hva det betyr.

Steinbrück ga Den europeiske sentralbankens (ECB) ekspansive pengepolitikk skylden for situasjonen:

– Økningen av inflasjonen var forutsigbar og en risiko hang over oss et par år. Vi kan ikke utelukkende skylde på Russland og krigen i Ukraina. Risikoen er skapt blant annet gjennom ECBs ultra-ekspansive pengepolitikk. Banken undervurderte inflasjonen og prøvde å kamuflere den. Spørsmålet de burde ha stilt seg, er hvordan de skulle få tannkremen tilbake på tuben.

Den tyske inflasjonen var allerede stigende før pandemien og er nu på et nivå vi ikke har sett på 49 år. Mange sentralbanker gikk i gang med pengetrykking på et historisk høyt nivå, noe som er hovedårsaken til den voldsomme inflasjonen vi ser over hele kloden, sier Steinbrück.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.