Teknikere vedlikeholder en vindturbin i Bernsdorf i Tyskland den 15. november 2021. Vindkraft er en av hoved­pilarene i EUs planer om å gjøre unionen «klimanøytral» innen 2050. Foto: Jan Woitas / DPA via AP / NTB.

Som følge av krigen i Ukraina må Europa sette større fart i det «grønne skiftet» for å redusere energiavhengigheten av Russland, og det vil virke inflasjons­drivende på kort og mellomlang sikt, sa Den europeiske sentral­bankens (ECB) sjef Christine Lagarde under en konferanse i den franske tenketanken Institut Montaigne mandag.

Lagarde mener imidlertid at virkningen av det «grønne skiftet» vil dempe prisveksten på lang sikt, melder Reuters.

ECB-sjefen advarte om at Ukraina-krigen vil ramme både bedrifter og familier, og trakk en linje fra dagens situasjon til lockdowns under pandemien, skriver Milano Finanza.

Christine Lagarde brukte også konferansen til å forklare at ECB og den amerikanske sentralbanken kommer til å føre ganske forskjellig pengepolitikk i overskuelig fremtid.

Federal Reserve hevet renten i forrige uke, og signaliserer at det kommer flere økninger, mens ECB ikke har til hensikt å gjøre noen snarlige renteøkninger, inflasjonen til tross – som Lagarde sier kan komme til å overstige 7 prosent i år.

Reuters siterer Lagarde:

“Our two economies are in a different place in the economic cycle, even before the war in Ukraine,” Lagarde told a financial conference. “For geographical reasons, Europe is way more exposed (to the war) than the U.S..”

Lagarde said the U.S. economy is less reliant than Europe’s on commodity imports and its trade will also be less affected, so that the two central banks will need to move out of sync.

EU-sentralbanksjefen ser derimot ikke tegn til stagflasjon. Konsensus blant EU-eliten i disse dager tilsier at den økonomiske veksten må vedlikeholdes, og det bidrar til at ECB nøler med å sette opp renten. En konsekvens av det er at familienes sparepenger taper verdi, observerer Milano Finanza.

 

NTB har også dekket ECB-sjefens uttalelser:

Sjefen for Den europeiske sentralbanken, Christine Lagarde, ser ingen tegn til stagflasjon i Europa, altså avtagende økonomisk aktivitet og inflasjon samtidig.

– Vi fortsetter å se en betydelig vekst, sier Lagarde.

Det skjer til tross for krigen i Ukraina og konsekvensene den har for den økonomiske veksten og inflasjonen.

Og selv med den verst tenkelige utviklingen, med boikott av russisk olje og gass over lang tid, spår Lagarde en økonomisk vekst på 2,3 prosent framover.

 

Kjøp Kents bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.