Euroen startet som en drøm, utviklet seg til en livstruende sykdom, og har nå blitt forvandlet til en kronisk og langvarig svekkelse av den europeiske økonomien. Slik går det når det overnasjonale blir så viktig at økonomiske grunnregler ignoreres.

Det er ille nok at eurosonen er i ferd med å kollapse, men situasjonen er enda verre enn som så.

Dette hevder Jeremy Warner i en kronikk i The Telegraph. Han lar seg ikke imponere av at sjefen for Den europeiske sentralbanken (ECB) i sin nyttårstale entusiastisk fortalte at ECB jobber med å introdusere nye eurosedler som de skal være «enda vakrere» enn de som allerede er i sirkulasjon.

Mange europeiske borgere, bemerket hun med tydelig tilfredshet, husker kanskje ikke en gang tiden før den felles valutaen ble innført.

Hvorfor er dette positivt? Tidligere var det en del av reisefeberen å forstå ulike valutaers verdi. Dessuten var dette en periode da Europa fortsatt var preget av økonomisk vekst og tro på fremtiden. Etter euroen har pilene stort sett pekt i motsatt retning.

Euroen forener Europa, og gjør det lettere å drive forretninger på tvers av landegrensene, mener Lagarde. Som nordmann ser man hvor lett det er å ødelegge sin egen økonomi ved et tett samarbeid på tvers av grensene, selv uten euro. Strømpriskrisen og masseinnvandringen går på skinner, selv om vi bruker norske kroner her hjemme.

Hovedmålet med euroen virker å være å gjøre det umulig for land å forlate unionen, slik britene gjorde. Dessuten: Britisk økonomi er elendig, men utviklingen har ikke vært verre enn det eurosonen har opplevd siden bruddet i 2016.

Men britene hadde beholdt pundet. Situasjonen er verre for de som lot seg overtale til å introdusere euroen. Å skape enhet ved hjelp av felles undertrykkelse er et merkelig konsept, skriver Warner. Vi begynner å bli vant til den nye europeiske trenden, med selvpining og sivilisatorisk selvmord. Det er ikke lenger underlig, slik Douglas Murray skrev i 2017. Det er den nye normalen.

Da euroen ble introdusert lovet man prisstabilitet. Men uten en felles sentralbank med økonomisk makt var euroen et rent eksperiment, og katastrofene har stått i kø. Inflasjonen er ulik i de ulike landene, og valutakurser kan ikke lenger justeres, siden alle euroland har samme valuta. Det samme gjelder rentenivået.

Det verste er uansett at eurosonen har mistet all økonomisk vekst, noe som i praksis gjør europeere fattigere. Masseinnvandringen gjør oss dessuten mer utrygge, fremtidshåpet er under angrep fra alle fronter. Og politikerne kunne virkelig ikke brydd seg mindre, det er ikke de som må lide under den kommende resesjonen.

Selv et USA under Bidens vanstyre knuser eurosoner i alle økonomiske parametere, dog riktignok året frem med hodeløs gjeld og sin egen variant av befolkningsutskiftning.

Man kan stille spørsmål ved om euroens betydning er overdrevet. Fra norsk utkikkspunkt ser det slik ut: Det er unionen som skaper problemene, euroen er bare symbolet. Norske arbeidstagere opplevde en vekst i kjøpekraften på ca. 30 prosent fra 2002 til 2012. Det neste tiåret sto vi på stedet hvil, og mot slutten av perioden startet fallet utenfor stupet.

Men eurosonen har hatt negativ effekt i medlemslandene. Ingen monetær union kan overleve på lang sikt uten fiskal integrasjon, en fungerende sentralbank og et sentralisert finansdepartement. EU mangler alt dette. Man valgte allikevel å innføre euroen uten at forutsetningene for suksess var til stede. Det var som å bruke vogna til å dra hesten, ikke særlig smart.

Det kan dog hende at EU når sitt mål. Det spørs egentlig hva målet i realiteten er. Hvis målet er å presse ned befolkningen og konsentrere makten i noen få hender, og på den måten gjenopplive en ny og langt verre form for føydalisme, så er euroen en stor suksess, akkurat som hele EU-sirkuset.

Den nye føydalismen: Eiendomsretten under angrep, friheten skal fjernes

Men hvis målet er å skape en bedre økonomi til fordel for EU-borgerne, så er europrosjektet totalt mislykket.

1. januar var det 25 år siden euroen ble innført som digital valuta. Italia har så å si ikke opplevd økonomisk vekst siden. Tyskland holdt det gående lenge, helt til Merkel ødela alt. Britene har blitt så vant til økonomiske kriser at de nesten blir overrasket når lønna kommer som avtalt.

Frankrike gjennomgår ulike kriser non stop, landets BNP-vekst sank med 5,9 prosentpoeng fra 2021 til 2022. Riktignok bar dette preg av at 2021-veksten var knyttet til pandemien og nedstengninger. Men trenden er tydelig hvis man ser utviklingen noen tiår tilbake. Den franske statsgjelden er på over 112 prosent av BNP, verre enn de 85 prosentene britene må håndtere. Italy, Portugal, Spania og Belgiua har også en statsgjeld over 100 prosent av BNP.

Alle husker historien om Hellas, da deres statsgjeld passerte 100 prosent. Veksten er borte, med unntak av enkelte land i Sentral-Europa. Man bør merke seg at hverken Tsjekkia, Ungarn eller Polen har innført euro.

Den felles valutaen var ment å gi Europa ny energi etter sklerosen man opplevde under store deler av 1990-tallet. Dessverre skjedde ikke dette, for euroen var basert på en økonomisk misforståelse som skapte en økonomisk krise.

En analyse fra European Centre for International Political Economy fant at BNP per innbygger i 14 EU-medlemsland, som til sammen representerer 89 prosent av EUs BNP, var lavere i 2021 enn da euroen ble lansert.

Riktignok kan man ikke gi euroen skylden for den økonomiske krisen alene. Overnasjonal hybris og katastrofale økonomiske valg har bidratt sterkt. Klimakrise, masseinnvandring, kvotering og avskaffelsen av meritokratiet, som har blitt erstattet av en økonomi hvor folk gjør seg rike på subsidier og tilkaringsvirksomhet, i tillegg til et byråkrati som aldri stopper å vokse: Alt dette har spilt sin makabre rolle.

Men euroen har vært drivstoffet som har holdt galskapen gående.

Derfor har nå en livstruende situasjon endt opp som en kronisk sykdom. Siden ingen virker interessert i å anskaffe de nødvendige medisinene, som å stenge grensene og strupe klimapanikken, så er den kroniske sykdommen i ferd med å bli Europas dødsralling.

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.