Ledere i National Health Service (NHS) skryter av at færre fysiske møter mellom pasienter og leger under pandemien har redusert britenes klimautslipp. Selv de som skal redde livene våre prioriterer klima foran menneskers helse.

Dr. Nick Watts er sjef for bærekraft i det britiske helsevesenet NHS. Han hevder at digitale legetimer er «bra for planeten». På grunn av diagnoser via digitale hjelpemidler har NHS redusert sine utslipp av klimagasser med 276 kilotonn i løpet av 2021.

Derfor er virtuell medisinsk behandling en god ting, hevder Watts. Men Daily Mail tegner opp konsekvensene på en litt annen måte.

Thousands of operations were cancelled and millions of people delayed coming forward due to fears about Covid. Millions of GP appointments were moved online or done by telephone.

Interessant nok er Watts regnet som en av Storbritannias fremste barneleger. Hva om nedstengningen er en medvirkende årsak til at barn i stadig økende antall møter på skolen i bleie, uten språk, og ute av stand til å si sitt eget navn?

James Woudhuysen er gjesteprofessor i prognoser og innovasjon ved London South Bank University. Han lar seg ikke imponere og skriver i Spiked Online:

According to the World Bank, global greenhouse-gas emissions in 2018 amounted to approximately 46million kilotonnes. In other words, if we all keep skipping those car journeys to the hospital, we will only lower the world’s emissions by a measly 0.0006 per cent a year.

The phrase ‘virtue-signalling’ is sometimes overused. But what else can we call Watts’ boasting about such a minuscule reduction in emissions?

Massive inngrep i helsetjenester til en gjennombeskattet befolkning legitimeres med en reduksjon i utslipp på 0,0006 prosent i året. Og det er de mest sårbare som rammes, selvfølgelig.

Vi trenger energisikkerhet mer enn vi trenger klimatiltak

Sårbare pleier jo å få ekstra oppmerksomhet fra vestlige politikere, hvis det er snakk om gangstere, voldtektsforbrytere og kriminelle innvandrere. Men hvilken gruppe er det som sliter mest i den nye, vidunderlige verden hvor selv legen blir digital?

Det er selvsagt eldre mennesker, som kanskje ikke er like digitalt kompetente som de som live-streamer gjengvoldtekter. Hva med energifattige pensjonister, som aldri har eid en PC, og absolutt IKKE har råd til å kjøpe en slik i dagens økonomiske katastrofetilstand?

Selvsagt har de teknologiske løsningene sine fordeler. Personlig elsker jeg at jeg bare med noen få klikk på min PC kan fornye reseptene på medisinene jeg trenger på grunn av allergi, slik at jeg slipper å lese Se & Hør på et venteværelse.

Men hvis man faktisk er syk, vil man se legen i øynene, og la legen se deg In Real Life. Det er faktisk en del diagnoser som kan være vanskelig å stille via Skype.

Personlig har jeg ved to anledninger overkjørt legene, begge ganger i en ansikt-til-ansikt situasjon, fordi de ville sende meg hjem fra legevakten. Jeg er en sånn person som aldri går til legen uten trusler fra familiens generalstab, og nesten aldri er sykemeldt.

Men to ganger skjønte jeg at noe var alvorlig galt, og den ene av disse situasjonene kunne vært livstruende uten umiddelbar behandling.

Hvis den konsultasjonen hadde skjedd digitalt, og ikke på sykehuset med kona på slep, så kunne jeg faktisk dødd. I stedet var det to koselige dager på sykehuset i fred og ro, i en frihelg, så var jeg på jobb mandag morgen.

Of course, Watts acknowledged that the NHS could do ‘a better job’ of ensuring that patients who require face-to-face meetings are better looked after. Yet this attempt at ‘balance’ was about as persuasive as his grasp of emissions statistics.

Over 3 millioner briter har aldri brukt internett. Watts sier at fattige pasienter tjener på det digitale systemet, siden de sparer reisekostnader. Men fattige, og trolig særlig eldre mennesker, er akkurat de som mangler digital kompetanse og kanskje ikke har en PC tilgjengelig.

Forkjempere for «det grønne skiftet» er åpenbart kyniske mennesker, som ikke bare ruinerer befolkningen, men som heller ikke bryr seg om at some may die, som grunnleggeren av den ekstreme klimagruppen Extinction Rebellion,  uttrykte det.

Klimafascistene i Extinction Rebellion er etter alle solemerker finansiert av blant annet «filantropen» George Soros, selv om de lærde strides om dette er helt bekreftet.

Selv om man kan støtte et effektivt og digitalt system for enkelte konsultasjoner, som fornyelse av resepter etc, så er spørsmålet også om NHS er i stand til å levere effektive og billige teknologiske løsninger. Historien er ikke særlig flatterende i så måte.

Anyone who remembers the abandoned NHS patient-record system in the 2000s, which cost nearly £10 billion in public funds, is unlikely to have much faith in the NHS’s ability to offer effective and reliable virtual services.

Det er mulig at Watts har rett: Hver gang en pasient lar være å bevege seg til et legekontor, så spares klimaet for livsfarlige utslipp av CO2. Et underliggende prinsipp, som er litt mørkere, er at hvis pasienten så dør, så spares klimaet enda mer.

Vi mennesker er redusert til noe uønsket som truer det hellige klimaet.
Brave New World, indeed.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.