At en gruppering som kun ønsker bedre isolasjon av britiske hjem på kort tid har gjort seg så ekstremt upopulære er et merkelig fenomen. Kravet er forståelig og kunne ha vært oppfattet som velmenende. Men metodene skaper raseri.

For hensynsløsheten avslører hvor lite slike grupper bryr seg om vanlige folk. Poseringen skaper ekte problemer for ekte mennesker, og dette finner ikke britene seg i.

Extinction Rebellion (XR) erklærte klimakrise, og gjennomførte mange ulike stunts og aksjoner i og rundt London og andre steder, inkludert Norge. De ble av de fleste vanlige folk betraktet som skruller, selv om pressen selvsagt var positivt innstilt. De drev med merkelig dans, kledde seg ut, og blokkerte pendlertogene som skulle bringe britiske arbeidere til jobbene sine. Det endte i håndgemeng og latterliggjøring.

Les også: London: Extinction Rebellion-aktivister dratt ned fra taket på undergrunnstog

Insulate Britain (IB) har mildere krav: De ønsker bedre isolering av britiske hjem. De går i normale klær, og har på seg vester for sikkerhets skyld.

Allikevel har de klart å få hele oponionen mot seg i løpet av noen få aksjoner.

Som vi så nylig, da IB sperret motorveien M25, ble bilistene rasende, og forsøkte å ta saken i egne hender. Ikke minst siden det lokale politiet sviktet grovt i å utføre sitt oppdrag. Politiet virket mer opptatt av å sørge for at urokråkene fra IB ikke manglet noe.

Men det ble verre:

One man called into LBC saying his mother had tragically been left partially paralysed from a stroke due to a six-hour delay on the M25.

One of the more memorable clashes on the roadside was between IB protesters and an insulation fitter, who not only lost money because of their antics, but was also prohibited from doing the job they demanded be done.

Demonstranter som krever bedre isolasjon av britiske hjem forhindret arbeidere som var på vei til å gjøre nettopp denne jobben: Å forbedre isolering av britiske hjem. At man samtidig risikerer livet til briter ved å stenge veien for ambulanser øker trykket.

Les også: Klimafanatikere sperret motorvei i UK for andre gang på tre dager

Så ble det kjent at flere av lederne for demonstrasjonen faktisk hadde blitt arrestert etter en demonstrasjon to dager tidligere, men politiet slapp dem rett ut slik at de kunne gjenta sin bedrift. Dessuten har ikke grunnleggerne bak både IB og XR nedverdiget seg til å isolere sitt eget hjem! Alle andre skal gjøre tiltak, selv gidder de ikke å ta det enkleste grepet: Å starte med å forbedre seg selv. Hykleriet blir skrikende.

Then there was the revelation that Insulate Britain ringleaders Liam Norton and Roger Hallam – Norton had been arrested on previous XR protests, Hallam co-founded XR – have themselves failed to insulate their homes. Norton stormed off the set of Good Morning Britain this morning after clashing with Richard ‘and Judy’ Madeley over the issue.
Trøsten kan være at undersøkelser viser at jo mer presse slike grupperinger får, desto mer mislikt blir de blant vanlige folk.

poll in 2019 found that over half of Brits dislike their tactics. YouGov’s ranking of the most popular organisations shows Extinction Rebellion near the bottom, not far ahead of the EDL. This is despite general support in the polls for tackling climate change.

Folk gjennomskuer idiotiet når den britiske skuespilleren Emma Thompson, med hundrevis av millioner på kontoen, tar privatfly fra Los Angeles til London for å delta i en demonstrasjon mot karbonutslipp. Hun unnskyldte seg blant annet med at hun plantet så mange trær.

Ex-prins Harry og hans kone Meghan er blant de mest foraktede briter i moderne tid, og man må merke seg at britene pleide å elske Harry. Han fikk sympati selv når han dukket opp i nazi-uniform på et kostymeparty. Han var «en av gutta», han tjenestegjorde i forsvaret, og hadde et helt folk i ryggen da han sørget over sin mors død.

Men Meghan ble slangen som brakte woke inn i paradiset. Folk som ikke ante at hun var mørkhudet ble anklaget for rasisme. Til slutt måtte de trekke seg ut av det kongelige selskap, etter å ha beskyldt hele kongefamilien for å være rasister. Riktignok beskyldte Meghan kun én person, men siden hun aldri sa noe om hvem det gjaldt, falt skyggen over hele familien.

Nå flyr de verden rundt i privat jetfly og snakker om klima og rasisme og sånn.

Insulate Britain lider av noe lignende. Folk ser bare en haug av privilegerte mennesker som ikke har en jobb de må utføre, og kan kaste bort tiden sin på å gjøre livet surt for andre, vanlige arbeidsfolk.

Civil disobedience is not a bad thing in and of itself. But for it to achieve anything other than infuriating people, a group has to enjoy some level of popular support, which Insulate Britain categorically does not. In these protesters most people see wealthy, time-rich hypocrites trying to stop them going about their business. And they’re absolutely right to think that.

Dette er ikke folk som er bekymret for klimaendringer. Det dreier seg om klimahysteri. Roger Hallam ble forøvrig utstøtt fra Extinction Rebellion. Han er kjent for å si at klimakampen er så viktig at den vil kreve liv.

One of Rising Up’s founders, Roger Hallam, is the key figure in XR. He says that XR “will bring [the Government] down and create a democracy fit for purpose and yes, some may die in the process”.

Han har også sammenlignet klimakrisen med Holocaust, noe  han gjorde i Tyskland.

– Nå skjer det igjen, men i en langt større skala, rett foran øynene våre. Landene i nord pumper dødelige nivåer CO2 ut i atmosfæren samtidig som de bygger stadig større barrierer mot immigrasjon, og forandrer hele verdensregioner til dødssoner. Det er den grusomme virkeligheten.

Nå hjelper han IB fra en litt tilbaketrukket posisjon. Han ønsker å videreføre Covid-19-nedstengningene permanent, av hensyn til klimaet. Forakten for det vanlige, moderne livet er dryppende.

He calls for a society ‘similar to a Covid lockdown scenario’, only permanently. These people are ultimately gripped by a distaste for modern society. They don’t want to make it more eco-friendly – they want to rein it in altogether.

Grupper som XR og IB fremstår som en perfekt fusjon av teori og praksis, skriver viseredaktør Tom Slater i Spiked. Disse gruppene ønsker å forvandle sitt hjemland til et fattig land, og vil gjøre livene vanskeligere for vanlige folk.

De protesterer egentlig ikke mot klimaendringer, stat og myndigheter. De protesterer mot folket, mot vår evne til å leve livet etter eget ønske og forsøke å skape en produktiv og behagelig fremtid.

Det er ikke så rart at vanlige folk, som jobber, sparer og sliter, som oppdrar barn, kjører på fotballkamper, møter opp på meningsløse foreldremøter, og deltar i ekte dugnader, får slike primadonnaer langt opp i vrangstrupen.

Spiked: Insulate Britain: protesting against the public

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.