I perioden fra januar til mai i år ble 30 personer skutt og drept i Sverige. Det er en økning på 13 personer fra tilsvarende periode i 2021.

Svensk sikkerhetspoliti frykter en videre økning gjennom sommeren og advarer mot såkalte «røde konflikter», hvor risikoen for ny dødsvold vurderes å være høy.

– I den lyse tiden av året ser vi en økning i slike hendelser. Det er lettere å finne ofrene sine når det er lyst, sier politiets etterretningssjef Jens Ahlstrand.

Det er særlig vest i Sverige, blant annet i Göteborg, at Ahlstrand frykter det vil bli konfliktfylt i sommer.

I 2020 ble det registrert rekordmange dødsfall som følge av skyting i Sverige, hvor 47 ble drept. Også i 2021 var det 47 personer som ble drept av skuddskader. Sverige har omtrent 10,35 millioner innbyggere.

I Norge ble ni mennesker drept med skytevåpen i fjor, mens det var åtte som ble skutt og drept i Danmark. Både Norge og Danmark har rundt halvparten så mange innbyggere som Sverige.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.