Iraks utenriksdepartement har innkalt den svenske charge d’affaire og overbrakt en advarsel: Krenkelser av islam kan få «alvorlige følger», skriver Berlingske. Dermed internasjonaliseres koranbrenningene og opptøyene. Uttalelsen kan gi voldsmennene følelsen av at de har oppbakking.

Det irakiske udenrigsministerium mener, at hændelserne i Sverige kan få »alvorlige følger« for forholdet mellem Sverige og den muslimske verden, skriver Ritzau og flere udenlandske medier.

Dette minner om forløpet under karikaturstriden i Danmark i 2005–2006. Også da grep islamske land inn og ville at statsminister Anders Fogh Rasmussen skulle trekke tilbake tegningene Jyllands-Posten hadde offentliggjort. Rasmussen viste til at det var ytringsfrihet i Danmark.

Nå vil Irak at svenske myndigheter skal gripe inn og stoppe Rasmus Paludan.

Ifølge det irakiske nyhedsbureau INA har det irakiske udenrigsministerium opfordret den svenske regering til at »stoppe enhver handling, der opildner religiøse personers følelser, især dem, der går ud over islams helligheder«.

Irak overser at demonstrantene har vært ekstremt voldelige og forsøkt å drepe politifolk som kun forsøker å opprettholde lov og orden. Iraks uttalelse kan gi inntrykk av at myndighetene stopper voldelige oppløp i et annet land. Irak nevner heller ikke at volden har fortsatt selv der hvor Paludan kansellerte besøket.

Irak er neppe alene om sitt syn.

Det tok ikke fyr i den islamske verden før en gruppe imamer i Danmark med Abu Laban i spissen dro på turne i Midtøsten. De hadde med seg nye tegninger som de hadde laget selv. Jyllands-Postens var ikke sterke nok, så de laget sine egne, bl.a. var det en mann som var utstyrt med grisetryne.

Raseriet førte til at en mobb brente den norske ambassaden i Syria. Dette var før borgerkrigen.

 

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.