Søndag 10. april er det duket for første runde i presidentvalget i Frankrike og målinger viser at Marine Le Pen har tatt innpå Macron. Hun ligger nå bare 3 prosentpoeng bak.

I et intervju med RTL radio, forklarer Le Pen hvordan et forbud mot hijab i det offentlige rom vil bli implementert ved at politiet vil bøtelegge på samme måte som de gjør med manglende sikkerhetsbelte i bil.

Le Pen vil bruke folkeavstemninger for lovendringer, sier hun, fremfor å forsøke å endre på det eksisterende lovverket.

Det er allerede forbudt med ansiktstildekning i Frankrike, selv om dette går på tvers av munnbindkrav i forbindelse med covid.

Hijab er også forbudt å bruke i offentlige stillinger og i skolen, men Marine Le Pen vil altså fjerne hijab helt fra offentligheten. Dette utspillet kommer helt på tampen i valgkampen hvor Le Pen har fokusert på de økte levekostnadene for folk flest.

De siste meningsmålingene som viser Le Pens fremgang skaper uro i pressens rekker. The Times skrev torsdag at en «Le Pen-seier brått ruver over Frankrike og Europa». Inntil nylig var det få som tok en mulig Le Pen-seier alvorlig, skriver avisen, som legger til at dette i så fall vil bli et politisk jordskjelv i Europa.

Le Pen har distansert seg fra Putin og har fått økt velgerstøtte som følge av at støtten for Zemmour har kollapset. Zemmour sier at meningsmålingene har tatt feil i 25 år og satser på at dette fremdeles er tilfelle.

Macron kom ingen vei med sine forsøk på å forhandle med Putin og velgerstøtten har bremset opp. Han er allikevel fremdeles favoritt til å vinne presidentvalget.

Thelocal.fr    The Times

Kjøp alle tidsskriftene fra Document Forlag her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.