Klaus Müller. Foto: Verbraucherzentrale Bundesverband / Wikimedia Commons.

Hvis Tyskland går tomt for gass, vil det få alvorlige konsekvenser for befolkningen, advarer Klaus Müller, sjefen for den føderale etaten Bundesnetzagentur, som blant annet har ansvar for energitilsynet i Tyskland.

Han oppfordrer til å spare gass slik at lagringstankene ikke lenger går tomme, og forbereder etaten på å heve alarmnivået i den nasjonale kriseplanen til 3, skriver Die Welt.

En akutt gassmangel som følge av Ukraina-krigen vil i henhold til Bundesnetzagenturs vurdering få alvorlige konsekvenser for befolkningen. «Det kan dessverre ikke helt utelukkes at vi må ta beslutninger som vil få fryktelige konsekvenser for bedrifter, arbeidsplasser, verdikjeder, forsyningskjeder og hele regioner, sier Bundesnetzagenturs president Klaus Müller til Handelsblatt.

Müller inviterer Tysklands befolkning til å spare gass i et forsøk på å unngå at alarmnivået i kriseplanen økes til det tredje trinnet, som innebærer at man analyserer forbruket i landet med sikte på å finne ut hvor det kan spares mest i de forskjellige sektorene.

Samtidig forbereder etaten seg på nettopp denne eventualiteten:

Bundesnetzagentur planlegger en omfattende analyse av gassforbruket i industrien for å kunne beslutte hvor det skal stenges ned i tilfelle gassmangel. «I mai vil vi sannsynligvis gjøre en spørreundersøkelse blant de 2500 største forbrukerne av gass», sier Müller til Handelsblatt. Müller avviser å iverksette bindende nedstengningsordrer allerede nå.

Parallelt med det som skjer på slagmarken i Ukraina-krigen, pågår det en hybridkrig der Russlands president Vladimir Putin mer eller mindre eksplisitt truer med energi- og matvåpenet.

«Situasjonen på energifeltet forverrer seg», sa Putin tirsdag idet han henviste til at Tyskland satte det russiske energiselskapet Gazproms tyske datterselskap under statlig administrasjon.Det å nasjonalisere russiske eiendeler er et «tveegget sverd», hevder Putin.

Han kunngjorde også at russiske forsyninger til «fiendtlige» land må overveies grundig som følge av den globale knappheten på matvarer.

Russland og Ukraina står samlet sett for ca. 25 prosent av hveteeksporten i verden. Det aller meste av eksporten går til land i Asia og Afrika.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp Kents bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.