Nyheten om at tysk politi tirsdag stengte den russiskspråklige og «ulovlige» markedsplassen Hydra, går nå verden rundt. Hvorfor er det ingen som stiller spørsmålet om hvordan en «ulovlig markedsplass» kunne få holde på i årevis uten at noen stengte den?

Slik lyder innledningen på NTB-AFPs sak, publisert kl. 21.44 tirsdag kveld:

Tysk politi sier de har stengt den russiskspråklige, ulovlige markedsplassen Hydra på det mørke nettet og beslaglagt bitcoin for nær en kvart milliard kroner.

Hydra ble opprettet i 2015 og har blitt brukt til kjøp og salg av blant annet narkotika, stjålne kredittkortopplysninger, falske penger og ID-papirer, uten at aktørene kan spores. Ifølge det tyske føderale politiet BKA hadde Hydra over 17 millioner brukerkontoer og 19.000 selgere.

– Det var trolig det ulovlige nettmarkedet som hadde størst omsetning i verden, opplyser BKA. Bare i 2020 skal det ha blitt omsatt for minst 1,23 milliarder euro. Det tilsvarer nærmere 12 milliarder kroner med dagens kurs.

Et raskt søk på nettet, ikke det mørke, bekrefter opplysningene om Hydra:

It’s been a meteoric rise for Hydra, especially over the last few years. The marketplace saw just $9.4 million in revenue in its first year in 2015, but in 2020, that figure leaped to nearly $1.4 billion. In just the last three years, transaction volume rose by 624%, the report observed. In 2020, Hydra revenue accounted for 75% of dark web marketplace activity, a prior report from Chainalysis determined.

Det har vært en kolossal økning for Hydra, spesielt de siste årene. Markedsplassen hadde bare 9,4 millioner dollar i omsetning i sitt første år i 2015, men i 2020 hadde det vokst til nesten 1,4 milliarder dollar. I løpet av de siste tre årene steg transaksjonsvolumet med 624 %. I 2020 utgjorde Hydra-inntektene 75 % av mørk webmarkedsaktivitet, ifølge en tidligere rapport. (Cyberscoop)

Mitt spørsmål er kort og godt:

Hvorfor vente i sju år med å stenge en tilsynelatende illegal markedsplass for narkotika? 

Svar kan sendes i kommentarfeltet.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.