Talibans forretningsmodell har gjort terrororganisasjonen rik, og bidratt til en firedobling av inntektene de siste fire årene.

Gruvedrift, narkotika, beskyttelsespenger og eksportvirksomhet er de fire viktigste inntektskildene for Taliban, og uten betydelige økonomiske muskler hadde den raske overtagelsen neppe vært mulig. Finansavisen skriver:

I 2016 rangerte Forbes Taliban som den femte rikeste terrororganisasjonen i verden, med en anslått årlig omsetning på rundt 400 millioner dollar, altså rundt 3,5 milliarder kroner. Det var ikke spesielt høyt da det samme år ble anslått at ISIS hadde en omsetning på nesten 2 milliarder dollar.

Men bare fire år senere tyder mye på at Taliban har økt inntektene dramatisk. En hemmelig NATO-rapport som ble lekket tidligere i år via gravejournalister i Radio Free Europe/Radio Liberty avslørte at Talibans omsetning hadde økt til ca 14 milliarder kroner i et avvikende regnskapsår fra 2019 til 2020.

Dette utgjør nesten en tredjedel av Afghanistans statsbudsjett.

Radio Free Europe/Radio Liberty refererte inntektene slik:

464 millioner dollar stammer fra gruvedrift, mens narkotikaomsetning utgjør nesten like mye, 416 millioner dollar. Afghanistan står for over 80 prosent av verdens produksjon av opium og mye av dette tilfaller Taliban. Betaling av beskyttelsespenger er en viktig inntektskilde og skal utgjøre 160 millioner. Kjører du på veier i områder som er kontrollert av Taliban må du betale for det. Og vil du drive butikk eller en annen liten virksomhet må du også betale «skatt» til organisasjonen, ifølge en blogg skrevet av Hanif Sufizada, som er ekspert på Afghanistan ved University of Nebraska.

Viktige inntektskilder er også donasjoner fra utlandet på 240 millioner USD. Egen eksportvirksomhet utgjør like mye. Til slutt kommer inntekter fra eiendom, som nå er kontrollert av Taliban, anslått til 80 millioner dollar.

Svenska Dagbladet (betalingsmur) har litt mer tilleggsinfo:

Men talibanernas förmodat största inkomstkälla kommer från ett annat håll: nämligen landets gruvindustri. Enligt en NATO-rapport kan inkomsterna från gruvnäringen ha stigit från 35 miljoner dollar till 464 miljoner dollar mellan 2016 och 2020.
– Afghanistan har bland Asiens största järn- och koppartillgångar, men utvinner också bland annat ädel- och halvädelstenar, säger Anders Fänge.
Landets många berg innehåller också stora mängder litium som bland annat används i batteriproduktionen för elbilar.
– Man brukar säga att olja är för Saudiarabien vad litium är för Afghanistan, säger Anders Fänge.
Hur det går för Afghanistans ekonomi hänger med andra ord mycket på om landet lyckas dra nytta av alla sina naturtillgångar. USA gjorde för några år sedan en geologisk undersökning och kom fram till att värdet på Afghanistans naturtillgångar uppgick till nästan 9 000 miljarder kronor – alltså nästan två gånger Sveriges bruttonationalprodukt.

Det grønne skiftet fører til så mangt.

Taliban blir stadig rikere – firedoblet inntektene på fire år (Finansavisen)

The Taliban now controls one of the world’s biggest lithium deposits (Quartz)

U.S. Identifies Vast Mineral Riches in Afghanistan (New York Times, 2010)

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂