Ifølge NTB-journalist Nils-Inge Kruhaug fikk Taliban slutt på opiumsdyrkingen og det var ikke en valmuer å se da amerikanerne invaderte i 2001. Nå kommer de til å rydde opp igjen, spår Kruhaug, som synes å ha sans for islamistenes renhet og ryddighet.

Men  det stemmer ikke med virkeligheten.

Flere internasjonale medier siterte tidligere i år en hemmelig NATO-rapport. Denne var lekket via gravejournalister i Radio Free Europe/Radio Liberty.

I NATO-rapporten er det anslått at Taliban hadde 1,6 milliarder dollar i omsetning i et avvikende regnskapsår fra 2019 til 2020. Det tilsvarer 14 milliarder kroner og er en firedobling av pengene som går gjennom organisasjonen.

Radio Free Europe/Radio Liberty refererte inntektene slik:

464 millioner dollar stammer fra gruvedrift, mens narkotikaomsetning utgjør nesten like mye, 416 millioner dollar. Afghanistan står for over 80 prosent av verdens produksjon av opium og mye av dette tilfaller Taliban. Betaling av beskyttelsespenger er en viktig inntektskilde og skal utgjøre 160 millioner. Kjører du på veier i områder som er kontrollert av Taliban må du betale for det. Og vil du drive butikk eller en annen liten virksomhet må du også betale «skatt» til organisasjonen, ifølge en blogg skrevet av Hanif Sufizada, som er ekspert på Afghanistan ved University of Nebraska.

Viktige inntektskilder er også donasjoner fra utlandet på 240 millioner. Egen eksportvirksomhet utgjør like mye. Til slutt kommer inntekter fra eiendom, som nå er kontrollert av Taliban, anslått til 80 millioner dollar.

https://finansavisen.no/nyheter/utenriks/2021/08/16/7719930/taliban-blir-stadig-rikere-firedoblet-inntektene-pa-fire-ar

 

«Flere internasjonale medier», men altså ikke NTB:

Da de første amerikanske bombene falt over Afghanistan høsten 2001, var det knapt en opiumsvalmue å se. Taliban hadde da effektivt fått slutt på opiumsdyrkingen, offisielt fordi det var «uislamsk», men vel så mye i et forsøk på å vinne venner i Vesten.

Etter Talibans fall skjøt produksjonen på nytt i været, og Afghanistan har i alle år siden på nytt vært verdens største produsent av råstoffet til heroin. (NTB)

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂