I en direkte melding til vestlige land uttaler Talibans øverste leder at hans regjering offisielt vil gjeninnføre praksisen med å steine kvinner til døde for utroskap. Dette melder Fox News.

«Dere sier at det er et brudd på kvinners rettigheter når vi steiner dem til døde», sa mulla Hibatullah Akhundzada i en talemelding som ble sendt på Taliban-kontrollerte statlige medier, ifølge en oversettelse av avisen The Telegraph.

«Men vi vil snart iverksette straffen for utroskap», uttalte han. «Vi vil piske kvinner offentlig. Vi vil steine dem til døde offentlig».

Kommentarene er den sterkeste bekreftelsen på Talibans intensjon om å gjeninnføre politikken fra deres tidligere styre i Afghanistan. Rapporter har vist at de aldri helt sluttet med sine harde straffer basert på sharia, islamsk religiøs lov.

En video fra 2015 viste en 19 år gammel kvinne som ble stuet ned i et hull omgitt av menn som kastet steiner mot hodet hennes. Henrettelsen skal ha skjedd etter at kvinnen hadde sex før ekteskapet med sin forlovede, som i sin tur ble pisket, melder Radio Free Europe.

Etter Talibans maktovertakelse i Afghanistan i august 2021 har offentlige henrettelser blitt gjenopptatt, men det er uklart om noen kvinner har blitt steinet under den nye Taliban-styrte staten.

Huitfeldt skuffet over løftebrudd fra Taliban

Taliban gjør narr av utenriksminister Anniken Huitfeldt

Ifølge en FN-rapport fra mai 2023 var 175 personer dømt til ulike straffer, og 37 personer var dømt til steining. Over 100 personer hadde blitt dømt til «forbrytelser mot Allah», som pisking, mens ytterligere fire hadde blitt dømt til å få vegger veltet ned på seg.

Det er uklart hvor mange av de dømte som er kvinner, og når straffene skal fullbyrdes.

FN og det internasjonale samfunnet har gjentatte ganger oppfordret Taliban til å respektere menneskerettighetene, særlig kvinners rettigheter, som har blitt innskrenket siden de tok over makten i landet fra NATO.

Akhundzada reagerer på den internasjonale fordømmelsen og sier: «Alt dette er i strid med deres demokrati, men vi vil fortsette å gjøre det. Vi sier begge at vi forsvarer menneskerettighetene – vi gjør det som Allahs representant og dere som djevelens».

Norge krever at Taliban gjenåpner jenteskoler

Hibatullah Akhundzada påpeker at kvinners rettigheter er i strid med Talibans tolkning av islam.

«Vil kvinner ha de rettighetene som vesterlendinger snakker om? De er imot sharia og de geistliges meninger, de geistlige som styrtet det vestlige demokratiet», uttaler han.

Akhundzada lover at Taliban vil fortsette å promotere sin tolkning av sharia.

«Jeg sa til mujahedin at vi sier til vesterlendingene at vi har kjempet mot dere i 20 år, og at vi kommer til å kjempe mot dere i 20 år og enda flere år», sa han. «Det tok ikke slutt [da dere dro]. Det betyr ikke at vi nå bare vil sitte og drikke te. Vi vil innføre sharia i dette landet».

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.