Taliban har utført sin annen offentlige henrettelse siden overtagelsen av Afghanistan i 2021. En dømt drapsmann ble tirsdag skutt og drept i en moské, ifølge afghansk embedsmann.

– Han ble henrettet offentlig i Laghman-provinsen mellom Kabul og Jalalabad slik at han skulle lide og fungere til skrekk og advarsel for andre, ifølge provinsens informasjonskontor.

I samsvar med sharia

Taliban navnga morderen «Ajmal, sønn av Naseem» og la til at han hadde drept fem mennesker. Dommen og henrettelsen var i samsvar med sharia og ble utført foran 2000 skuelystne, blant dem slektninger av Ajmals ofre.

Taliban gjennomførte sin første offentlige henrettelse siden maktovertagelsen i desember 2022, da en drapsdømt mann ble skutt av offerets far på et overfylt sportsstadion i den sydvestlige provinsen Farah.

Øye for øye

Offerets far skjøt mannen tre ganger. Flere ledende medlemmer av Taliban var til stede under henrettelsen som ble eksekvert bare uker efter at juridiske dommere ble instruert om å håndheve sharia fullt ut.

Den henrettede hadde stukket en mann ihjel for omtrent fem år siden, ifølge Taliban. Før henrettelsen ble borgerne offentlig bedt om å møte frem på skueplassen.

Taliban skulle ha oppfordret offerets mor om å tilgi morderen, men hun insisterte på henrettelse.

– Taliban ba meg tilgi denne vantro, men jeg sa at denne mannen måtte henrettes og begraves på samme måte som han hadde gjort mot min sønn. Det kunne være en lærepenge for andre.

FN er dypt bekymret over henrettelsen. Vi kan ikke finne at Anniken Huitfeldt har uttrykt sin skuffelse. 

Lovet noe annet

Offentlige henrettelser var vanlig i Afghanistan under Taliban 1996–2001, blant annet på det nasjonale stadion i Kabul.

Taliban lovet ikke å fortsette praksisen og heller ikke innskrenke kvinners rettigheter i deres annen periode. Men da deres styre hadde stabilisert seg vendte sharia tilbake. Taliban har forbudt skolegang for kvinner og kontorer og innført adskillige regressive regler for deres offentlige liv.

 

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.