Moammar Gadaffi har kjøpt stormoskeen i Malmø for 5 mill dollar! Hvem sier at ikke islam trenger seg frem i Europa. Og det skjer gjennom politiske krefter, stater som har interesser og motiv. Slik blandes politikk og religion. Disse kreftene er en trussel både mot de reelle asylsøkerne fra disse landene, og mot Europas demokratiske styringsformer. Moskeene blir brohoder for islamisering, for politisering, for ekstremisme og radikalisering. Var det noen som ikke forsto hvorfor sveitserne stemte for minaretforbudet?

Gadaffi, den ny fastighetsägaren på Rosengård i Malmö

Av Thomas Nydahl

Nu finns han i Fastighetsregistret på Lantmäteriet: Libyens diktator Kaddafi. Enligt årsredovisningen ägde Islamic Center år 2007 byggnader och mark för 26 miljoner svenska kronor. Islamic Center har hela tiden haft problem att finansiera den allt större moskén i Malmö. Jag var med en av männen från Islamic Center i Libyen 1983 och såg honom förnedras och krypa för potentaterna på World Islamic Call Society i Tripoli, då beläget i en f.d. italiensk myndighetsbyggnad i närheten av Gröna torget i den libyska huvudstaden, en organisation som styrs av den libyske diktatorn och hans närmaste krets, och vars syfte är att kontrollera moskéer runtom i världen och därmed de muslimer som är bosatta i dess område.

Kaddafi har med köpet av Malmömoskén skaffat sig ett ovärderligt inflytande över svenska muslimer. Sydsvenskan uppgav i december att byggnader och mark köpts av Libyen för 5 miljoner. Det är antingen en bluffsiffra eller ett missförstånd rörande valuta och tidpunkt. Den verkliga köpeskillingen är 37 622 625, vilket motsvarar dryga fem miljoner US-dollar, vid tidpunkten för köpet som ägde rum redan den 8 juni 2008. Alla dessa uppgifter är offentliga i Fastighetsregistret på Lantmäteriet. Islamic Center använde pengarna att lösa lån på sammanlagt 27 miljoner svenska kronor. Det man måste fråga sig är, var de resterande 10 miljonerna finns. I vems fickor hamnade de? Vem behövde smörjas för att Kaddafi skulle bli fastighetsägare på Rosengård i Malmö?

Till hjälp för dessa uppgifter har jag haft några grävande bloggare, bland annat Muslimska friskolan, som använt sig av offentliga handlingar och av källor på Radio Malmöhus. Någon ljuger och bedrar och jag är inte övertygad om att det (bara) är moskéns VD Bejzat Becirov – albanen från Makedonien som en gång i tiden var en bekant till mig. Han har, tillsammans med min dåvarande vän och medresenär, den kosova-albanske författaren och läraren Ramadan Osmani, suttit i styrelsen för Islamic Center sedan långt innan moskébygget ens hamnade på planeringsstadiet. Becirov sköter moskén som sin privategendom. Hans privata lyxkonsumtion var legendarisk redan för tjugo år sedan (hemspråkslärare med fin villa och Mercedes väcker alltid undran).

I julas försökte någon skjuta moskéns imam. Man behöver inte vara särskilt begåvad för att förstå att det finns ett samband med det libyska övertagandet. Ytterst få muslimer betraktar Kaddafi som en pålitlig allierad.

Liksom jag numera är övertygad om att brandattentaten mot moskén under åren inte har utförts av några skumma högerextremister, utan snarare av de saudiska krafter i Malmö som tidigare försökt köpa sig inflytande, eller helt enkelt var taffliga försök till försäkringsbedrägerier, lika lite övertygad är jag om att moskéns och stiftelsens styrelse har rent mjöl i påsen. Vad de verkligen sysslar med lär vi inte få veta. Men myndigheterna håller ett öga på Becirov som sent i höstas faktiskt dömdes för bokföringsbrott. Frågan är om bokföringen är det största problemet. Jag vågar säga att jag inte tror det.

En helt annan fråga: är det rimligt att en diktator i Mellanöstern kan äga mark och fastigheter i Sverige?

(PS: Osmani tillhör inte längre kretsen kring moskén).

Bildet:

Moammar Gadaffi ser ut som en utlevd rockestjerne. Det ble sagt for en del år tilbake at han pleide å dra til Spania inkognito og leve ut sine lyster, og at han skulle være en brutal mann å gå til sengs med. Slik ser han også ut, og slik lever i det minste en av hans sønner. Så sent som i desember ble det «husbråk» da han og kona bodde på et fasjonabelt hotell. Betjeningen hørte en kvinnestemme rope om hjelp inne fra suiten.