Delstaten California forventes å bli rammet av et underskudd på 25 milliarder dollar i 2023-24. Dette etter at 2022 ser ut til å bli et rekordår med 98 milliarder dollar i overskudd.

Dette spår partiuavhengige Legislative Analyst’s Office (LAO), skriver Breitbart.

LAOs spådommer for Californias økonomiske utvikling ble offentliggjort onsdag, bare en ukes tid etter at guvernør Gari Newson og alle hans statlige alliert blant Demokratenes kandidater ble gjenvalgt i mellomvalget, etter et år med stort bruk av offentlige midler.

Ifølge LAO kan undrskuddet bli enda verre, siden de ikke har tatt hensyn til en eventuell resesjon. Uthevelsen er original fra selve rapporten:

While our lower revenue estimates incorporate the risk of a recession, they do not reflect a recession scenario. Based on historical experience, should a recession occur soon, revenues could be $30 billion to $50 billion below our revenue outlook in the budget window.

California har opplevd en økning i inntektene de siste to årene. Først nøt delstaten godt av den økonomiske veksten som ble skapt under president Trump. Deretter tok Biden over, noe som medførte massive overføringer fra en pengetrykkende føderal myndighet.

California svømmet i penger, noe Newson utnyttet til å dele ut store summer til husholdninger med lav inntekt og andre sosiale tiltak. Før valget i fjor (som skyldtes en type mistillitsforslag mot Newsom) delte Newsom ut 400 dollar til alle husholdninger med lav inntekt for at de skulle kunne takle de høye drivstoffprisene.

Men Californias statsbudsjett er eksepsjonelt følsomt for endringer i de nasjonale økonomiske utsiktene, ettersom inntektene er sterkt avhengige av skatteinntekter fra en svært liten gruppe styrtrike skattebetalere i Silicon Valley og Hollywood.

Mange vellykkede bedrifter og høye skattebetalere er i ferd med å flytte ut av California. Flere har sett seg lei av de høye skattenivåene, elendig infrastruktur, økende kriminalitet og store sosiale problemer med narkotikamisbruk, hjemløse og en endeløs mengde av illegale immigranter som beskyttes av Californias elvpålagte rolle som «sanctuary state».

Mange gikk også lei av de strenge restriksjonene under koronapandemien, som skapte store problemer for skolebarn, bedrifter og arbeidere, men som i stor grad ble ignorert av den politiske eliten.

Dermed ser den økonomiske framtiden mørk ut for en delstat som er en av de største økonomiene i verden, hvis man regner det som et selvstendig land.

Gary Newsom forventes av mange å stille som presidentkandidat for Demokratene i 2024.

Les også:

Californias klimapolitikk har ført til skyhøye drivstoffpriser

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.