I California koster en gallon drivstoff nå nesten 6,4 dollar. Mens resten av USA har opplevd en nedgang i prisene, ligger California over landsgjennomsnittet på 3,8 dollar. Nå varsler guvernør Gary Newsom (D) tiltak.

For å forsøke å redusere drivstoffprisen har Newson tillatt lokale raffinerier til å starte produksjonen av sine vinterblandinger av drivstoff en måned tidligere enn vanlig, selv om denne typen drivstoff er mer forurensende.

Dette gjentar et lignende tiltak fra guvernør Jerry Brown for ti år siden, og er en innrømmelse av at statens miljøbestemmelser delvis har skylden for at California har høyere priser enn resten av landet, skriver Breitbart.

California Gov. Gavin Newsom on Friday announced that oil refineries could start selling more polluting winter-blend gasoline ahead of schedule to ease soaring fuel prices, directly contradicting his own goals for reducing climate pollutants.

Dette vil dog trolig bare redusere prisen for drivstoff med et sted mellom 15 og 20 cent. Det hjelper lite når prisen i Los Angeles er i ferd med å slå det historiske nivået 6,46 dollar per gallon.

Samtidig gir Newsom oljeselskapene skylden for de høye prisene, og innfører en ny skatt for disse selskapene.

Klimafokuset får raffinerier til blant annet å fokusere på produksjon av biodrivstoff, siden disse er mer lønnsomme på grunn av myndighetenes subsidier, skriver Wall Street Journal (WSJ).

California har redusert kapasiteten til raffineriene med 12 prosent i perioden 2017-21, og det forventes at kapasiteten synker ytterligere 8 prosent innen utgangen av 2023. Resultatet er selvinnlysende. Prisene går i taket, og raffineriene håver inn penger mens vanlige folk får regningen. Det minner om det vi opplever her i Norge i forbindelse med strømprisene.

– If you’re a (refiner) on the Gulf Coast, your gross profit on gasoline is about $6.60 (per barrel of oil). If you’re in Los Angeles it’s about $101, sier Tom Kloza fra Oil Price Information Service.

Selv om de progressive klimaaktivistene avskyr Big Oil, så er det nettopp disse selskapene som tjener milliarder på klimatiltak og subsidier.

I Texas er gjennomsnittsprisen nå på 3,11 dollar, i Florida 3,39 dollar. Det er ikke rart at stadig flere rømmer fra California, hvor infrastrukturen er elendig, kriminaliteten høy og skattenivået mye høyere enn i f.eks. Texas.

Det er verdt å merke seg at Newsom ønsker å eksportere statens energipolitikk over hele landet. Han er nevnt som en mulig presidentkandidat for Demokratene.

WSJ er kritiske:

Han skryter av klimapolitikken sin, men ikke av de høye kostnadene og mangelen som følger med dem. Han kommer ikke unna med det hvis han går nasjonalt.

Les også:

California varsler energikrise, kan bli vanskelig å lade el-bilene

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.