Dyrkning av cannabis til medisinsk bruk er en vekstnæring i Portugal. Ifjor ble det eksportert nesten ti tonn til utlandet, ifølge Jornal de Notícias.

Vekstnæring

Ifølge tall fra nasjonal helsestjeneste, Serviço Nacional de Saúde, representerer de 9271 kiloene som ble eksportert ifjor, en økning i eksportvolumet på 63 prosent. 

I første halvår 2023 er eksportvolumet passert fem tonn og det forventes ny eksportrekord også inneværende år.

De største kjøperne er Tyskland, Polen og Australia. Israel var største kjøper i 2020. Ifjor kjøpte Spania nesten 2900 tonn medisinsk cannabis fra Portugal.

Ifølge data fra det portugisiske medisintilsynet Infarmed, var det ved utgangen av første halvår 2023 utstedt 76 tillatelser for fire typer cannabisvirksomhet (dyrkning, import/eksport, produksjon og engroshandel).

Flere selskaper venter på å komme inn i bransjen. Det ble i første halvdel av 2023 registrert 124 søknader om tillatelse til å etablere cannabis-relatert virksomhet. Dyrkning av hamp kan bare skje med tillatelse fra Portugals landbruksdepartement. 

Portugals avkriminaliseringsmodell

I siste halvdel av 1990-årene hadde Portugal rundt 60 narkotikarelaterte dødsfall pr. million innbyggere. Norge hadde nogenlunde tilsvarende tall. 

Rusforsker Helene Jensvoll forteller at Portugal avkriminaliserte bruk av alle typer narkotiske stoffer i 2001. Ansvaret for brukere så vel som for misbrukere ble flyttet fra politiet til helsesektoren, fra justis til helse og omsorg. Omsetning av narkotika er fremdeles like ulovlig idag som det var før avkriminaliseringen av bruk.

Bedre plass i fengslene

Avkriminaliseringen har båret frukter. Antall narkotikarelaterte dødsfall falt jevnt og la seg på mellom én og tre pr. million i perioden 2003 til 2013 – derefter på mellom tre og seks i perioden 2013–2022. 

Reformen har også medført en dramatisk endring i fengselsfolket. I 2001 var mer enn 40 prosent av de innsatte i portugisiske fengsler dømt for narkotikalovbrudd og 70 prosent av den rapporterte kriminaliteten var knyttet til narkotika. Andelen som er dømt for narkotikalovbrudd falt dramatisk til 15,7 prosent i 2019.

Lite har endret seg i Norge

Tallene for Norge har endret seg lite siden 1990-tallet, men grafen fra Folkehelseinstituttet viser en nominelt svakt oppadgående trendlinje. Folketallet i Norge har økt med rundt én million fra 2002 til 2022, så de siste tallene skal fordeles på en større folkemengde, men fremdeles har Norge minst ti ganger så høy narkotikadødelighet som Portugal i forhold til hvor mange vi er.

Cannabis uten narkotika

Dyrkning av cannabis til eget bruk er ikke lov i Portugal, men å håndheve forbudet er neppe politiets høyest prioriterte oppgave i landet. 

De mange cannabis-butikkene som er dukket opp i turistområdene i Portugal, selger cannabis uten virkestoffet som gir rus – THC. 

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.