Noen selskaper har frivillig valgt å avvikle i Russland. Andre presses ut. Danske Carlsberg måtte til slutt gi etter for press og vil avvikle så fort de har funnet en kjøper til bryggeriet. Det kan bety spottpris, at den staten og de interessene man ønsket å ramme, til syvende og sist blir dem som profitterer.

I dag sidder Carlsberg på 27 procent af det russiske ølmarked og er dermed næststørst i landet efter AB InBev Efes, der er en del af belgiske Anheuser-Busch, som er verdens største bryggeri. Carlsberg har i det seneste regnskab bogført aktiverne i Rusland til op mod 20 milliarder kroner.

En annen dansk bedrift, Rockwool, nekter å kaste inn håndkleet, da det vil være å forære russerne ikke bare verdiene, men også knowhow.

»At holde vores fabrikker åbne i Rusland har ikke været en nem beslutning, men vi mener fortsat, at det er det rigtige at gøre,« skriver Jens Birgersson, administrerende direktør i ROCKWOOL Group, i en mail.

De mener, at der er en overhængende risiko for, at den russiske stat vil overtage produktionen.

»Det inkluderer alting – fabrikkerne, maskineriet, det intellektuelle og vores faglige medarbejdere.«

Ukraina har ingen skrupler med å bruke det momentum som boikottbevegelsen har skapt. Det er deres rett som den angrepne part, men det er omverdenens rett å stille spørsmål ved konsekvensene hvis båndene mellom Russland og vestlige selskaper brytes for all fremtid. Det er ikke bare å trylle frem igjen fabrikker hvis de først selges eller nedlegges.

Kampanjen mot all tilknytning til Russland har hatt et preg av woke. Det er ikke åpning for motforestillinger. Den ukrainske ambassadøren i Danmark har hatt mediene som sine mikrofon- og kampanjeorgan.

»Vi vil indlede en kampagne mod de selskaber, som fortsat er aktive i Rusland, og vi er på vej med en boykot af Carlsbergs produkter over hele verden,« sagde Mykhailo Vydoinyk.

Man kutter systematisk båndene til Russland og Hviterussland og vedtar hastelover som f.eks. forbyr handel med danske kroner og verdipapirer.

Erhvervsminister Simon Kollerup vil gerne have indført en hastelov, som gør det ulovligt for russere og belarusere, samt andre bosat i landene, at handle med danske kroner og værdipapirer. Det skriver en række medier, herunder Finans, Børsen og Berlingske.

Alt gjøres i forvissning om at motparten ikke har noe å svare med. Er dét så sikkert?

De såkalte Briks-landene har begynt sin egen alternative SWIFT-modell, som allerede har 25 prosent av markedet. USAs status som supermakt hviler på dollaren som internasjonalt betalingsmiddel. Når Saudi-Arabia tar imot oppgjør fra Kina i yuan, er det en direkte trussel mot dollarens hegemoni.

 

Business-update: Carlsberg vil trække stikket i Rusland – så snart en køber står klar

Rockwool afviser at følge Carlsberg »Det vil svare til at forære en sund forretning til russerne«

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.