Fra stålsmelteverket i Mo i Rana. Foto: Arvid Steen / NTB.

Stålprisene har økt med opptil 65 prosent på en snau måned. Markedet preges av kunder som er desperate etter å sikre seg råvarer.

Uroen i markedet og den voldsomme prisveksten har kommet i kjølvannet av den russiske invasjonen i Ukraina, skriver Dagens Næringsliv.

– Hamstring er det store temaet nå. Alle forsøker å sikre seg tilgang på materialer, og vi har vært nødt til å legge begrensninger på hva våre kunder får kjøpe, rett og slett, sier administrerende direktør Helge Runer i grossistkonsernet Norsk Stål.

Grovplater – tykkere stålplater som blant annet brukes til å bygge skip. broer og offshoreanlegg – er blitt mellom 50 og 65 prosent dyrere, mens stålbjelker, armeringsnett og kamstål har steget med 40 prosent.

Krigen i Ukraina har ført til at importen fra Russland, Hviterussland og Ukraina er falt bort. De tre landene sto for 40 prosent av karbonstålet som importeres til EU. Innen halvfabrikata leverer de vanligvis så mye som 85 prosent av det EU importerer, ifølge analyseselskapet MEPS International.

 

Kjøp Kents bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.