Bønder i åkeren i det østlige Ukraina, mandag 6. juni 2022.  Foto: AP Photo/Bernat Armangue

Ukraina har mistet en firedel av sine dyrkbare områder siden Russland invaderte landet i februar, sier landets viselandbruksminister Taras Vysotskyj.

Ifølge NTB-AFP mener han likevel at matsikkerheten i Ukraina ikke er truet.

– Til tross for at 25 prosent av den dyrkbare marken er tapt, er avlingene som er plantet i år, mer enn nok til å sørge for mat til befolkningen, sa Vysotskij på en pressekonferanse mandag.

– Ukrainske bønder fikk forberedt såing før krigen startet. I februar hadde Ukraina allerede importert om lag 70 prosent av gjødselen som trengs, 60 prosent av skadedyrmidler og om lag en tredel av det nødvendige drivstoffet, sa ministeren.

Det som uansett påvirkes, er Ukrainas evne til å forsyne andre land rundt om i verden med korn. Ukraina er en av verdens største eksportører av hvete, og Russlands angrep har satt en stopper for mye av denne eksporten.

Vysotskyj påpekte at det totale matforbruket i Ukraina har sunket fordi mange millioner ukrainere er på flukt.

Om lag 7,3 millioner ukrainere har flyktet fra landet, de fleste til Polen. Samtidig er over 7 millioner drevet på flukt internt i landet, ifølge tall fra Den internasjonale migrasjonsorganisasjonen (IOM).

 

Endelig! Nå er den her, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Bestill også denne nyheten:

 

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.