Verdens kvinnedag, 8. mars, er en viktig dag for mange av verdens kvinner. Mens halvparten av norske menn mener den ikke behøves, stiller kvinneaktivister opp til to tog i Oslo.

Document skrev om striden i januar: Krise i kvinnebevegelsen: Ikke-binære får ikke delta i forberedelsene til 8. mars-demonstrasjonene

Striden ble ikke bilagt, så derfor går det to tog i Oslo i år.

Hovedtoget er som vanlig arrangert av 8. mars-komiteen, mens det alternative er det interesseorganisasjonene for polyamorøse, sexarbeidere og BDSM-folk som står bak, skriver Klassekampen.

Organisasjonene Polynorge, Pion og Smil Norge hevder å ville ta tilbake kvinnedagen med inkluderende feminisme. De deltar ikke i hovedtoget fordi mange opplever frontene i kvinnebevegelsen som steile og debattklimaet som tøft. (NTB)

På Polynorges Facebook-side, som er likt av under 2000 mennesker, forklares splittelsen på denne måten:

I år tar vi kvinnedagen tilbake!
Siden feminismens morgen har vi vært i fronten i sakene det kjempes om, men når det kommer til inkludering i samtalene og synlighet i toget, har vi gang på gang blitt utelatt og blokkert fra deltakelse, men i år begynner revolusjonen!
Vi går metaforisk og bokstavelig talt fra de dominerende feministgruppene i år, og viser at det er VI som leder an! (Facebook)

Trettebergstuen vil ha mannsutvalg

En måling utført av Respons Analyse viser at det er stor forståelse i Norge for kvinnedagen – blant kvinner.

68 prosent av respondentene mener vi trenger en kvinnedag. Men det er store kjønnsforskjeller.

57 prosent av menn synes vi fortsatt trenger kvinnedagen, 28 prosent synes vi ikke gjør det, mens 15 prosent vet ikke. Blant kvinner mener 79 prosent at vi trenger kvinnedagen, mens 9 prosent synes vi ikke trenger den. 1.201 personer ble spurt.

Likestillingsministeren mener det er viktig også å løfte menns problemer for å inkludere dem i likestillingskampen. Hun er opptatt av at den ikke skal være kvinnenes kamp mot menn.

– Av den grunn jobber vi også med å sette ned et mannsutvalg for å se på menns utfordringer. Vi får løftet kampen hvis vi anerkjenner at også menn har likestillingsutfordringer, sier Trettebergstuen til NTB.

Mens kvinnelige professorer i Norge finner det utrolig at kun én av ti næringslivstopper i likestillingslandet Norge er kvinner, har kvinner i land som Afghanistan og Irak andre problemer å stri med. Den iranskfødte kvinneaktivisten og journalisten Masih Alinejad sier det slik:

Skjermdump: Twitter

Oversettelse: Alle mine søstre som har erfart brutalitet under Sharia-lovene, er nå forenet. Kvinner i Iran, Afghanistan og hele Midtøsten som fortsatt blir pisket, fengslet, drept og sparket ut fra sine hjemland for å kreve frihet og verdighet, spør nå verden: #Letustalk

 

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.