Jacob Jordaens (1593–1678), «Kristus blant fariseerne», The Phoebus Foundation, Antwerpen.

11 Sannelig, sannelig, jeg sier deg: Vi taler om det vi vet og vitner om det vi har sett, men dere tar ikke imot vårt vitneutsagn. 12 Hvis dere ikke tror når jeg taler til dere om det jordiske, hvordan kan dere da tro når jeg taler om det himmelske? 13 Ingen annen er steget opp til himmelen enn han som er steget ned fra himmelen: Menneske­sønnen, som er i himmelen. 14 Og slik Moses løftet opp slangen i ørkenen, slik må Menneske­sønnen bli løftet opp, 15 for at hver den som tror på ham, skal ha evig liv. 16 For så høyt har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv.

Johannes 3, 11–16

Da Jesus en gang ble spurt om hvilket bud som er det første av alle, svarte han: «Det første budet er dette: Hør, Israel! Herren er vår Gud, Herren er én. Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din fornuft og av all din makt. Det andre er dette: Du skal elske din neste som deg selv» (Markus 12, 29–31).

Det er et under­kommunisert faktum at fornuften og kjærligheten er avhengige av hverandre. Vi har i flere generasjoner blitt fortalt at fornuften, vitenskapen og politikken klarer seg best alene, uten kjærlighetens opphav.

Men treenighetens Gud viser oss at det ikke er tilfelle, og de neste søndagene skal jeg gjøre rede for hvordan treenighetens Gud er begrenset av sin egen kjærlighet og sannhet, og hvordan denne troen ble forsvart og forstått i antikken. For antikkens kristne visste hva troen innebar, noe de siste dagers hendelser viser at dagens politikere ikke gjør. Vi har fått et samfunn som er i ferd med å kollapse fordi det har forlatt fornuftens Gud. Vi tror vi løser alle problemer med å utelate kjærligheten til Gud, og kun elske vår neste.

På fredag feiret vi 8. mars og kvinnedagen. Men det var ikke kvinnen som ble feiret. Kvinnen er nemlig avskaffet. I Bergen fikk ikke kvinner med paroler som «Snakk sant om kjønn» delta i marsjen. Den ansvarlige komiteen hadde bestemt at kampen for trans­kvinner er kvinnekamp, og ingen paroler som bestred trans­kvinners rett til å være kvinner, ville blitt akseptert. Media stiller ingen kritiske spørsmål, de opptrer som støtte­spillere til en virkelighets­oppfatning der Gud er privatisert og alt er mulig, bare vi tror.

Samtidig dominerte støtten til kvinner i Gaza markeringene, og i dag vil Oslo kommune markere ramadan med å finansiere lyssetting av en gate utenfor Rådhuset med muslimske symboler.

Den politiske støtten er nesten unison, selv Oslo KrF liker ramadan­belysning. Det er vanskelig å oppdage noen politikere som ikke støtter kampen for palestinernes egen jødefrie stat, men langt lettere å finne dem som krever at Europa skal avvikle sine nasjonal­stater. Samtidig kjemper de mot anti­semittisme, islamofobi og transfobi, men støtter kvinne­kampen. Våre politikere er bekymret for at kvinner blir utsatt for voldtekter, men de bekymrer seg enda mer over dem som ønsker å ha kontroll med hvem som får komme inn i landet.

Alt dette på én og samme tid. Disse politikerne representerer en ny religiøs bevegelse der det viktigste budskapet er et inkluderende mangfold hvor vi skal elske vår neste, uansett hva. Samtidig merker vi et fullstendig fravær av ekte kjærlighet, og det gir mening. For der fornuften forkastes, kan heller ikke kjærligheten overleve, og derfor hører vi aldri noen av dem gi uttrykk for kognitiv dissonans.

Det er, for å si det forsiktig, en utfordrende tid vi lever i. Alt som denne verden ble bygget på, rives vekk under føttene på oss. Fornuften angripes, og vi skal nektes å kjempe for det vi mener er rett. Men det er i denne verden vi lever og hvor Gud har bruk for oss. Det er våre medmennesker han elsker og ga sitt liv for. Det er her han vil vi skal være lys og salt. Vi kan ikke flykte fra virkeligheten. Men skal vi elske vår neste på en riktig måte, må vi også elske Gud.

Neste fredag viser Apple TV siste episode av serien «Masters of the Air». Serien handler om amerikanske piloters innsats under andre verdenskrig. Det er mange som mener det blir produsert for mye om krigen, men det er lett å forstå hvorfor publikum liker disse filmene. De forteller om en tid der vi forstod både hva vi kjempet for og hva vi kjempet mot. Kjærligheten, fornuften og derfor friheten stod på spill. Alle som deltok i krigen, visste at nazismen måtte bli bekjempet ved hjelp av makt.

Fredag 8. mars og dagens lystenning av muslimske symboler i Oslo vitner om at vi ikke lenger forstår hva Jesus mente da han gjorde rede for det første budet. En tro uten kjærlighet til Gud ødelegger nemlig det soldatene under andre verdenskrig kjempet for.

God søndag!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.