Høyesterett vil vurdere lovanvendelsen i en sak om festbøter i koronatiden fra Bergen. Det er lovanvendelsen som skal bli vurdert. Avgjørelsen kan få stor betydning.

Hadde Bergen kommune egentlig rett til å innføre en streng forskrift om hvor mange som kunne være på fest i november 2020? Nei, mente Gulating lagmannsrett, som frikjente to kvinner som hadde fått bøter for å være festdeltakere.

John Christian Elden, som representerte en av kvinnene, sa da til NTB at alle festbøter gitt under pandemien, burde beklages og oppheves.

– Spent på behandlingen

– Det blir spennende å se hvilke krav Høyesterett stiller til begrunnelse for inngripende tiltak rettet mot enkeltborgerne, sier Elden til NTB torsdag.

Han er fornøyd med at det kun er lovanvendelsen som skal vurderes.

– Det er fornuftig av Høyesterett å forkaste Bergen kommunes forsøk på å hevde at Gulating lagmannsrett begikk saksbehandlingsfeil ved at kommunen påsto de hadde gjennomført en bredere vurdering enn saksdokumentene viste, sier Elden.

Jens Frølich (H), leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, sa til NTB at saken kunne få konsekvenser for hvordan Stortinget vurderte lovligheten i regjeringens vedtak om koronarestriksjoner.

14 på fest

Høyesteretts avgjørelse vil altså kunne få store konsekvenser for hvordan lovligheten av koronarestriksjoner både lokalt og nasjonalt blir vurdert.

På tidspunktet festen ble arrangert, var det ikke lov å samles mer enn fem personer i private sammenkomster i Bergen, men det var minst 14 deltakere på festen. Kvinnene fikk forelegg på henholdsvis 10.000 og 5.000 kroner

De to mente reglene ikke var godt nok begrunnet smittevernfaglig, noe Gulating lagmannsrett var enig i og dermed frifant kvinnene. Saken ble anket av påtalemyndigheten.

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.