Gode nyheter for covid-neser.  Foto: AP Photo/Elaine Thompson

Mye tyder på at omikronvarianten av koronaviruset er mildere på de fleste måter, også med hensyn til tap av luktesans.

Det å miste luktesansen/smakssansen for kortere eller lengre perioder, har vært en vanlig og kjedelig effekt av covidsmitte. Om det ikke er særlig farlig, er det temmelig ubehagelig.

Nå viser imidlertid en rekke studier at den nye og stadig mer dominerende omikron-varianten slår  mildere ut med hensyn til dette.

Fria Tider har foretatt en oppsummering av undersøkelser gjort flere steder i verden, og kan konkludere med at kun 13 prosent av de omikron-smittede ser tut til å få problemer med luktesansen.

Bara 13 procent av de som smittas av omikronvarianten av covid-19 tappar luktsinnet, visar en undersökning från Storbritannien.

Att omikron nu tagit över som den dominerande varianten av covid-19 har medfört att sjukdomen blivit mindre allvarlig.

Nu visar en stor brittisk undersökning att ett av de mest karakteristiska symptomen vid insjuknande i covid-19 – att man tappar luktsinnet – är mycket mindre vanligt vid infektion med omikron än med någon av de tidigare varianterna av viruset.

Bara 13 procent av omikronsmittade tappar luktsinnet jämfört med 34 procent av de som smittas med delta, skriver Daily Mail.

Det vises til observasjoner også fra andre land, som Norge:

Liknande iakttagelser har gjorts i andra länder. Enligt en norsk undersökning tappade 12 procent luktsinnet av omikron, uppger New York Times.

Mister man først luktesansen, kan det ta noe tid før den kommer tilbake. Men det hevdes at bortimot alle får den igjen i løpet av et halvt års tid:

Cirka 75 procent av dem som tappat luktsinnet återfår det inom två månader och 95 procent inom sex månader, enligt Medical News Today.

Les også: 

Luktesansen som forsvant med covid-19

Bestill gode bøker fra Document forlag: 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!


Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi ønsker oss enda flere abonnenter: 


Bestill gode bøker fra Document forlag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.