En interessant historie fra NTB som roper på en oppfølging: Uigurer er et forfulgt folk. Kina holder dem i konsentrasjonsleirer, men tåler ikke kritikk fra utlandet. Derfor er andre lands omsorg for uigurene for det mest munnsvær.

Tyrkia er et transittland for migranter/flyktninger, men det er ikke et velferdsland og politisk upålitelig. Uigurer ser derfor etter muligheter for å komme til et vesteuropeisk land. Uigurene oppdaget en mulighet for å komme seg til Norge på lovlig måte: En rute fra Tyrkia til Beograd har mellomlanding i Norge! Seks avganger fraktet 101 uigurer til Norge før norske myndigheter forsto hva som foregikk og fikk stanset muligheten.

Med den største selvfølgelighet skriver NTB at myndighetene fikk lukket smutthullet. Dette er norsk politikk i praksis. Store, fine ord, men når det kommer til stykket, vil man ikke ha en folkegruppe som virkelig er forfulgt. Historien sier mye om hva Norge står for.

Det er vanskelig å unngå å se Kina som bakgrunnen: Norge vil ikke legge seg ut med Beijing, og om nødvendig må menneskelige hensyn vike.

Uigurene var en tredjedel av asylsøkerne. Det hadde vært interessant å vite hvor de to tredjedelene kom fra og hvordan de kom til Norge.

101 uigurer kom i løpet av noen dager i september til Norge fra Tyrkia og søkte asyl. De benyttet en Norwegian-rute med mellomlanding på Gardermoen.

Norske myndigheter oppdaget smutthullet og satte en stopper for det, skriver Aftenposten.

Det var en Norwegian-rute fra Tyrkia til Serbia med mellomlanding på Gardermoen som ga migrantene en gyllen mulighet.

Kinesere trenger ikke visum for å dra til Serbia, og de kunne dermed kjøpe en helt vanlig billett til Beograd, for så å hoppe av under mellomlandingen i Norge og søke asyl.

Utlendingsdirektoratet bekrefter overfor Aftenposten at til sammen 101 uigurer ankom Norge i løpet av september. Det var omtrent en tredel av alle som søkte asyl i Norge forrige måned.

Totalt seks avganger forlot Antalya før norske myndigheter grep inn og stoppet muligheten,

Uigurene har forklart at de ikke føler seg trygge i Tyrkia, ettersom landet er på god fot med Kina, og de fryktet arrestasjoner og retur til Kina.

Kinas behandling av uigurer har ført til sterke reaksjoner i en rekke vestlige land. (NTB)

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.