Nytt

Migranter på vei til den østerrikske grensen fra Slovenia den 20. september 2015. Trafikken er redusert siden den gangen, men den pågår fortsatt i betydelig omgang. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / Scanpix.

 

Nye asyltall fra Østerrike viser at den offisielt stengte Balkan-ruten for migrasjon til Europa i virkeligheten ikke er stengt, skriver Wien-avisen Der Standard.

Ved grenseovergangene i Steiermark, hvor de fleste migrantene kom via Slovenia i 2015, registreres det hver dag mennesker som kommer til fots eller i menneskesmugleres biler, de fleste av dem afghanere, sier en polititalsmann.

Over hele landet er i det første halvår av 2017 totalt registrert rundt 16.000 «pågripelser», hvorav 12.000 personer søkte om asyl, heter det fra innenriksdepartementet på Der Standards forespørsel. Sammenlignet med de seks første månedene i «flyktningeåret 2015» utgjør dette en tredjedel av asylsøknadene den gangen.

Av disse er en stor del kommet via Balkan-ruten, heter det videre. Det kommer færre til Østerrike via Middelhavsruten: 4000 personer kom over Brenner-passet i første halvår av 2017. Selv utenriksminister Sebastian Kurz, kjent som hardliner i innvandringspolitikken, erkjenner at det ikke er mulig å stenge Balkan-ruten fullstendig.

Kurz’ delvise resignasjon er symptomatisk på Europas manglende mentale beredskap mot det jevne tilsiget av migranter, som vedvarer uten at det skaper nevneverdig oppmerksomhet i offentligheten.

Så lenge målestokken for hva som er normalt, defineres i forhold til det spektakulære demografiske katastrofeåret 2015, og ikke med situasjonen for ti eller tjue år siden, er man tilfreds med simpelthen å slippe å høre om akutte problemer dag ut og dag inn. Forventningene skaleres ned: Man reagerer ikke lenger på ubudne gjester i huset, så lenge det ikke dukker opp altfor mange samtidig.

I et langsiktig perspektiv har imidlertid en offisiell halvårlig tilstrømning av 16.000 personer – som i virkeligheten må antas å være større, og som man vet bare utgjør en fortropp – til et ikke spesielt folkerikt land som Østerrike, store konsekvenser, både demografiske, sosiale, økonomiske og sikkerhetsmessige.

Men hvem tenker egentlig på Europas langsiktige skjebne?