Migranter foran Colosseum. Roma klarer ikke flere migranter, sa Romas borgermester Virginia Raggi i juni.

 

Tyske sikkerhetsmyndigheter går ut fra at antall asylsøkere til landet vil øke i andre halvår av 2017, skriver Die Welt. I en fersk rapport fra en statlig analysegruppe på migrasjonsfeltet som avisen har fått tilgang til, heter det at flere indikatorer tyder på økt illegal migrasjon til Tyskland.

Bakgrunnen for konklusjonen til gruppen – hvor både politi, etterretning samt migrasjons- og utenriksmyndigheter er representert – er blant annet tall fra grensepolitiet for juli måned, den vedvarende trafikken over Middelhavet og en erkjennelse av at kapasitetsgrensen i Italia er i ferd med å bli nådd.

Tallene fra grenseovergangene i første halvår viser at 8342 personer ble stanset i forsøket på å reise inn ulovlig fra Østerrike, og 3249 fra Sveits. Men langt flere antas å komme seg inn ubemerket. 90.000 personer har søkt asyl i Tyskland i første halvår av 2017, og selv med reduksjonen i trafikken over Balkan-ruten, er det fremdeles flere som kommer den veien.

I en annen rapport fra den samme analysegruppen i mai het det ellers at stadig flere forsøker å komme seg ulovlig inn i Tyskland med fly – et fenomen som vil vedvare i den grad det lykkes kriminelle å lage gode forfalskninger av reisedokumenter.

I den siste rapporten nevnes også skandinavisk asylpolitikk som en faktor, formodentlig tolket som strengere, slik at færre vil reise videre til Skandinavia fra Tyskland – med mindre tyskerne også strammer til i det som ligner et europeisk svarteperspill.

Andre lands politiske grep kan dermed resultere i at det på ny blir økt asylstrøm til vårt eget land. I en hemmelig rapport fra den norske regjeringens analysegruppe på migrasjonsfeltet, datert 25. mai 2016, nevnes det at Norge kan tenkes å bli nødt til å overta en viss mengde migranter fra Italia: En opphopning av «flyktninger» i Italia kan «tvinge fram ytterligere fordelingsbehov der også Norge må forventes å bidra», skriver analysegruppen.

Om migrantene siver nordover, og kanskje helt hit, kan det med andre ord skje både ad legal og illegal vei. Både hos europeiske sentralmyndigheter og de enkelte regjeringene i vår verdensdel møter man migrasjonens fenomen på en reaktiv måte uten antydning til noen langsiktig strategi.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂