Migranter som er blitt plukket opp i Middelhavet, er gått i land fra en redningsbåt på havnen i Malaga den 15. januar 2019. Foto: Jon Nazca / Reuters / Scanpix.

Spania har i nærmere ett år vært hovedinnfallsporten for båtmigranter som kommer fra Afrika over Middelhavet til Europa, og de første dagene av 2019 har sett en økning i trafikken, som var rekordartet i desember 2018. Selv om pressedekningen av fenomenet er minimal, har 2140 migranter har tatt den veien siden årsskiftet.

En rekke opplysninger sett i sammenheng gjennom det siste året, fra såvel frivillige organisasjoner som spanske, franske og baskiske myndigheter, tyder imidlertid på at de fleste av disse migrantene benytter Spania som transittland.

Undersøkelser som nylig er blitt utført av den tyske avisen Die Welt, avslører da også at spanske myndigheter organiserer bussreiser for migranter fra den sydlige regionen Andalusia, hvor praktisk talt alle båtmigrantene ankommer, til nordlige deler av landet. Spanske myndigheter, som har ansvar for å ta seg av personene som kommer og eventuelt behandle deres asylsøknader, opptrer altså ikke i samsvar med europeiske regler.

Dette har fått opposisjonen i Tyskland til å reagere, skriver Die Welt.

Linda Teuteberg. Foto: FDP-Bundesgeschäftsstelle (R. Kowalke) / Wikimedia Commons.

Linda Teuteberg, som er migrasjonspolitisk talskvinne i det fridemokratiske partiet FDP, forlanger at Tysklands regjering og EU-kommisjonen setter en øyeblikkelig stopper for regelbruddet.

Hun kaller det et «klart brudd på europeisk lov». Saken viser at de strukturelle problemene ved det europeiske asylsystemet ennå ikke er blitt løst. Teuteberg lufter derfor tanken om strengere kontroller på den tyske grensen: «Hvis en ekte europeisk løsning ikke er mulig, må vi i Tyskland skaffe oss forutsetninger for nasjonale tiltak for å kunne ta grep dersom det inntreffer en ny migrasjonskrise.»

Innenriksdepartement viser en tilbakeholdende innstilling til kravet og avslår å kommentere Die Welts avsløringer, skriver den tyske avisen. Man viser til at erfaringene fra det europeiske grensepolitiet Frontex vil bli «fulgt opp». Men den viktigste innsikten er at innsikt mangler:

Nøyaktige tall finnes knapt. «Sekundære bevegelser forblir en av de vanskeligste tingene å analysere på migrasjonsfeltet», heter det for eksempel i den siste risikoanalysen fra Frontex.

Det er likevel ingen tvil om at fenomenet har konsekvenser for Tyskland:

Hver måned kommer det mellom 10.000 og 15.000 asylsøkere.

Det er uklart i hvilken grad disse tallene påvirkes av migrasjonen via Spania. Ifølge sikkerhetskilder kommer brorparten av den illegale migrasjonen til Tyskland fremdeles via Balkan-ruten. Den skal i prinsipp skal være stengt etter avtalen mellom EU og Tyrkia, men et betydelig tilsig skjer altså fortsatt, uten at det påkaller nevneverdig medieoppmerksomhet.

Tyske sikkerhetsmyndigheter retter likevel allerede betydelig kritikk mot Spania.

Situasjonen kan med andre ord være i ferd med å endre seg.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂