Libanons nasjonalforsamling vedtok tirsdag å utlyse nyvalg 27. mars neste år.  Forslagene om å reservere seks plasser for libanesere i utlandet og en minimumskvote for kvinnelige representanter, fikk ikke flertall. Vedtaket kommer dagen etter at Hizbollahs leder, Hassan Nasrallah uttalte at han hadde 100.000 krigere under våpen.

Valgene var egentlig planlagt holdt i mai neste år, men siden dette ville sammenfalle med avslutningen av den årlige fasten (Ramadan), gikk flertallet inn for 27. mars, fem dager før fasten begynner. Ved de siste parlamentsvalgene i 2018 fikk den iransk-støttede sjiamilitsen Hizbollah støtte fra tilsammen 70 representanter i nasjonalforsamlingen, som har 128 representanter.

Hizbollah har 13 egne folkevalgte, men samler også støtte fra den sjia-islamske Amal-bevegelsen (17), fra det maronittiske Marada-partiet, det syriske sosiale nasjonalist partiet, Baath-partiet, armenske Tashnag og det drusiske libanesisk-demokratiske partiet. Hizbollah har også støtte fra fire små sunni-islamske partier, tilsammen 14 representanter. I tillegg kommer 11 uavhengige representanter og ikke minst 20 representanter for Den frie patriotiske bevegelsen (FPM), et kristent (hovedsaklig maronittisk) parti som ledes av svigersønnen til Libanons president Michel Aoun.

Statsministeren Najib Mikati (som i juli i år kjøpte Telenors virksomhet i Myanmar) har sin maktbase og sitt parti Al-Azm i Tripoli, der han fikk tre representanter. Etter mer enn et år uten en legitim statsminister, ble Mikati offisielt valgt som ny statsminister i september i år. Han har også vært statsminister to ganger tidligere (statsministeren skal i henhold til den meget kompliserte konstitusjonen være sunni-muslim).

Fritt fall

Valget av Mikati løste ikke noe som helst. Regjeringen eksisterer på Hizbollahs nåde, og denne høsten har Libanons korrupsjon og sekterisme sendt det på full fart ned mot avgrunnen.

Valutaen har mistet 90% av verdien og tre fjerdedeler av befolkningen har blitt drevet til fattigdom. Mangel på grunnleggende varer som drivstoff og medisiner har gjort det daglige livet en kamp.

Mikatis regjering er fokusert på å gjenopplive samtaler med det internasjonale pengefondet (IMF). (Al-Jazeera)

Egentlig var det den store eksplosjonen i Beirut havn 4. august i fjor som bokstavelig talt blåste den skjøre stabiliteten i Libanon i fillebiter.

Stillbilde: Twitter.

Da som nå var det Hizbollah som kontrollerte havnen i Beirut, og det var på deres vakt, under deres menn, at eksplosjonen skjedde:

Libanesiske myndigheter sier at eksplosjonen, som drepte minst 220 personer, skadet mer enn 5000 og gjorde anslagsvis 300.000 mennesker hjemløse, ble forårsaket av 2.750 tonn ammoniumnitrat, en kjemisk forbindelse som vanligvis brukes som landbruksgjødsel, som hadde blitt lagret i seks år på et havnelager. En undersøkelse av hva som utløste eksplosjonen pågår, og tidlige rapporter tyder på at det sannsynligvis var en nærliggende brann. (Nature)

Den kristne og uavhengige dommeren i Beirut, Tarek Bitar, er den andre dommeren som har fått i oppgave å lede etterforskningen etter eksplosjonen. Hans forgjenger Fadi Sawan fikk sparken i februar, etter at han hadde siktet to ministre fra Amal-bevegelsen. Så i september var det Bitars tur til å bli truet:

Sist torsdag arrangerte så Hizbollah og Amal en demonstrasjon utenfor rettsbygningen i Øst-Beirut, der de krevde Bitars avgang.

Når Hizbollah føler seg truet mobiliserer de mobben: Syv drept i Beirut

I noen dager fryktet libaneserne for at det ville bryte ut full borgerkrig igjen, men så i går, mandag, svarte Hizbollahs leder, Hassan Nasrallah:

– Alle bevis peker mot at Kristne libanesiske styrker sto bak drapene, hevdet Nasrallah i en TV-tale. Han ga ikke detaljer om bevisene.

Ifølge ham ønsker Kristne libanesiske styrker å starte en borgerkrig for å etablere en kristen stat som skal styre landet. I talen sin hevdet Nasrallah også for første gang at Hizbollah har 100.000 krigere i styrkene sine. (NTB)

Tallene er nok sterkt overdrevet, men ingen libanesere tviler på at Nasrallah og Hizbollah er de reelle makthaverne i landet.

Det betyr ikke at Hizbollah bærer all skyld. Korrupsjon og nepotisme er utbredt i alle de 18 forskjellige religiøse grupperingene som er beskyttet av grunnloven, og landet er mer et føydalt lappeteppe styrt av lokale småkonger som aldri gir slipp på sin korrupsjon og sin sekterisme.

Nasrallah leder Guds eller Allahs parti (Hizbollah), men det ser ut som begge har gjort som driftige libanesere har gjort i mer enn hundre år, nemlig søkt tilflukt andre steder i verden.

Lebanon’s Hezbollah chief claims militant group has 100,000 ‘trained’ fighters (France24)

Lebanon sets March date for parliamentary election (Al-Jazeera)

Lebanese parliament confirms election date as March 27 (Al-Arabiya)

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.