Libanon svikter folket, og landet er på vei til å bli en mislykket stat, advarer FNs utsending for ekstrem fattigdom.

En mislykket stat er en stat som ikke lenger er i stand til å oppfylle sine borgeres grunnleggende behov.

– Libanon er ikke en mislykket stat ennå, men den er på vei dit, sa FN-utsending Olivier De Schutter på en pressekonferanse i hovedstaden Beirut fredag.

De Schutter har vært på et tolv dagers besøk i det kriserammede landet i Midtøsten.

– Jeg så ting jeg aldri trodde jeg skulle se i et mellominntektsland.

Økende fattigdom

Over 70 prosent av Libanons befolkning lever nå under fattigdomsgrensen. Fattigdommen i landet er ventet å øke med så mye som 28 prosent innen utgangen av 2021, ifølge beregninger fra Verdensbanken.

Det libanesiske pundet har mistet 90 prosent av verdien sin opp mot dollaren på svartebørsen siden 2019, som følge av korrupsjon og vanstyre over mange år. Valutaproblemene har ført til at mange banker nekter kunder å ta ut sparepengene sine i dollar og tvinger dem til å gjøre uttak i libanesiske pund.

Handlingslammet regjering

I september ble det dannet en ny regjering under statsminister Najib Mikati. Den har hittil gjort lite for å håndtere den økonomiske krisen i landet, som regjeringen omtaler som den verste i verden på mer enn 150 år.

Subsidier på drivstoff er opphevet, og myndighetene er i ferd med å gradvis gjøre det samme på medisiner og mel. De har lovet å iverksette et matvareprogram for de fattigste i samfunnet, uten at det har kommet, ettersom landet sliter med å skaffe lån fra Verdensbanken. Samtidig har matvareprisene nesten firedoblet seg på et år.

– Mens folket forsøker å overleve fra dag til dag, sløser myndighetene bort tid. Denne handlingslammelsen har ført til store lidelser for befolkningen, sier De Schutter.

I oktober advarte Redd Barna om at barn i Libanon må stå over mange måltider fordi foreldre sliter med å få råd til mat.

Oppvask etter eksplosjon

På toppen av den økonomiske krisen har det vokst fram stor uro i landet i forbindelse med etterforskningen av eksplosjonen ved havna i Beirut 4. august i fjor. Dommeren Tarek Bitar har ansvaret for å komme til bunns i etterforskningen.

I oktober forsøkte han å stevne flere sjiamuslimske tjenestemenn, noe som provoserte sjiamuslimske grupper i landet. Torsdag 13. oktober ble sju mennesker skutt og drept i gatekamper i Beirut.

Hizbollah og Amal, to allierte sjiamuslimske bevegelser, hadde oppfordret til demonstrasjon mot Bitar i en bydel der det bor mange kristne libanesere. Flere av demonstrantene stilte tungt bevæpnet, samtidig fortalte øyenvitner at snikskyttere skjøt mot demonstrantene. I flere timer kunne innbyggerne høre lyden av automatvåpen og rakettdrevne granater.

Frykten er stor for at den sekteriske volden skal øke i landet som var herjet av en 15 år lang borgerkrig fram til 1990.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp Oriana Fallacis bok her

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.