Lebanon’s Prime Minister Saad al-Hariri presides a cabinet meeting at the governmental palace in Beirut, Lebanon. Photo:Mohamed Azakir/Reuters/Scanpix

Libanons statsminister Saad Hariri søker avskjed etter 13 dager med masseprotester. Hvem som kommer til å overta, er et åpent spørsmål.

Den 49 år gamle statsministeren kunngjorde tirsdag at han og regjeringen vil levere sin avskjedssøknad til president Michael Aoun.

– Jeg er kommet inn i en blindgate, sa Hariri i en TV-sendt tale.

– Ingen er større enn nasjonen, la han til.

Budskapet ble møtt med jubel blant demonstranter som var samlet i sentrum av hovedstaden Beirut, der titusenvis har demonstrert mot regjeringen siden 17. oktober.

Hariri har siden januar 2019 ledet en samlingsregjering med 30 statsråder der de fleste av Libanons partier er representert.

Libanons grunnlov fastslår at regjeringer som søker avskjed, må fortsette som forretningsministerium inntil en ny regjering er på plass. Når dette vil skje, er høyst uklart.

Senest i mai i fjor ble det holdt valg i landet, der det sjiamuslimske Hizbollah-partiet fikk flest stemmer. Den gang tok det åtte måneder før en ny samlingsregjering så dagens lys.

Frankrike frykter følgene

Frankrike frykter at statsminister Saad Hariris avgang kan gjøre vondt verre i Libanon.

– Statsminister Hariri har akkurat gått av, noe som gjør krisen enda mer alvorlig, sa utenriksminister Jean-Yves Le Drian mandag.

Le Drian oppfordrer libanesiske politikere til «å lytte til folkets røst og krav», men understreker også at myndighetene må gjøre alt for å sikre «stabiliteten til institusjonene og Libanons enhet».

Angrep demonstranter

Masseprotestene i Beirut og andre libanesiske byer har i all hovedsak gått fredelig for seg og vært rettet mot landets politiske elite, som anklages for omfattende korrupsjon.

Demonstrantene har gjort et poeng av at alle landets religiøse og politiske grupper har sluttet opp om protestene, men det har ved flere anledninger kommet til sammenstøt med Hizbollah-tilhengere.

Hizbollah-leder Hassan Nasrallah har tatt avstand fra demonstrantene og deres krav om regjeringens avgang, og tirsdag gikk flere hundre tilhengere av hans parti, samt tilhengere av Amal-partiet, til angrep på en protestleir i sentrum av Beirut og satte fyr på telt og plakater.

Hizbollah- og Amal-tilhengere gikk også løs på demonstranter som hadde blokkert en hovedvei i utkanten av Beirut, i et forsøk på å fjerne barrikadene, og seks personer ble behandlet for skader etter sammenstøtene.

– De stenger veiene for libanesere som forsøker å komme seg på arbeid og leve sine daglige liv. Dette er ikke rettferdig. Vi kommer til å åpne veiene, uansett hva, sa en Amal-tilhenger på stedet.

Økonomisk krise

Protestbølgen kommer i en situasjon hvor Libanon er i dyp økonomisk krise og overveldet av over 1,5 millioner syriske krigsflyktninger.

I fjor vår fikk landet løfte om rundt 100 milliarder kroner i lån og bistand de kommende årene, mot å gjennomføre omfattende budsjettkutt og reformer.

Forslag om kutt i offentlige lønninger, pensjoner og velferdsordninger har møtt stor motstand, og masseprotestene brøt ut etter at regjeringen varslet økning av skatter og avgifter 17. oktober.