Maskerte demonstranter som protesterer mot den nye regjeringen blir møtt med vannkanoner i Beirut, onsdag ettermiddag.  Foto: Mohamed Azakir/Reuters/NTB Scanpix

Libanons nye regjering ble onsdag møtt med gatekamper i Beirut, mindre enn et døgn etter at den ble utnevnt. Demonstrantene avviser statsminister Hassan Diabs forsikringer om at han har utnevnt en regjering av teknokrater.

Libanon har vært mer eller mindre paralysert av store, landsomfattende demonstrasjoner siden oktober. Ettersom demonstrantene kom fra alle samfunnslag og religiøse grupper, og stort sett opptrådde fredelige, hadde mange håp om at landet endelig kunne få en regjering fri for korrupsjon. Den forrige statsministeren, Saad Hariri, ble tvunget til å trekke seg 1. desember i fjor.

Men, etter en fredningsperiode rundt jul og nyttår, blusset demonstrasjonene opp igjen i forrige uke. Voldsomme demonstrasjoner lørdag og søndag førte til at flere enn 460 demonstranter ble skadet i sammenstøt med politiet. Onsdag ettermiddag blusset demonstrasjonene opp igjen.

«Protesting peacefully won’t give results. We protested peacefully for three months. Why should we stay peaceful?» said one student protester who had his face covered. (Al-Jazeera)

«Fredelige protester vil ikke gi resultater. Vi protesterte fredelig i tre måneder. Hvorfor skal vi holde oss fredelige?» sa en studentprotester som hadde ansiktet dekket.

Libanons nye regjering står til halsen i gjeld og problemer, og statsminister Hassan Diab, som har den allestedsnærværende sjiamilitsen Hizbollah i ryggen, står overfor en nær umulig oppgave med å få landet til å fungere igjen.

Libanons statsminister Hassan Diab ankommer presidentpalasset i Baabda, Libanon, onsdag 22. januar, 2020. Foto: Mohamed Azakir/Reuters/NTB Scanpix

Ingen teknokratregjering

Hassan Diab (Sunni), fikk 19. desember 2019 støtte fra 69 representanter i Libanons nasjonalforsamling. Støtten kom fra partier tilsluttet 8. mars-alliansen, som er pro-syrisk og dominert av Hizbollah.

Den 61 år gamle ingeniørprofessoren ved American University of Beirut er en relativt lite kjent skikkelse i Libanon. Diab var utdanningsminister mellom 2011 og 2014, også den gang som Hizbollahs foretrukne kandidat.

Fordi han støttes av den kristne presidenten Michel Aoun (84) og hans parti, Free Patriotic Movement (FPM), som igjen har alliert seg med de to store sjiamuslimske partiene Hizbollah og Amal, har han liten støtte fra sunniene i Libanon. Sunniene utgjør nær en tredjedel av Libanons befolkning, og etter den gjeldende maktfordelingen skal de alltid ha statsministerposten.

Ministrene: 

Nettopp fordi Libanon er et så fragmentert er listen over nye ministere interessant.

 • Visestatsminister og forsvarsminister: Zeina Akar (gresk-ortodoks kristen), foreslått av FPM blir den første kvinnelige forsvarsministeren i noe arabisk land. Hun er adm.dir for Information International, et Beirut-basert forsknings- og konsulentfirma som ble grunnlagt av hennes mann, Jawad Adra. På sin hjemmeside står det at hun leder firmaet i undersøkelsesundersøkelser, innsamling av databaser og prosjektanalyse for den arabiske verden og nærøsten innen områdene helse, utdanning, landbruk og infrastrukturanlegg. Hun er utdannet innen sosialfag, fra Lebanese American University.
 • Utenriksminister: Nassif Hitti (kristen maronitt), foreslått av FPM. Født i Tripoli, og tidligere ambassadør til den arabiske ligaen. Har doktorgrad i internasjonale relasjoner fra University of South California. Han er jevnlig bidragsyter til den libanesiske avisen Annahar og den egyptiske dagbladen Shorouk.
 • Innenriksminister: Mohammad Fahmy (Sunni), foreslått av Hassan Diab, 61 år gammel. Han var general i Hæren og gikk av i 2016. Ble deretter sikkerhets- og sikkerhetsrådgiver for styret i Blom Bank, en jobb han fremdeles innehar.
 • Teleminister: Talal Hawat (Sunni), foreslått av Consultative Gathering, en gruppering bestående av seks sunni-representanter som samarbeider med Hizbollah og sjiaene. Han ble født i 1969 i Tripoli, og studerte elektroteknikk og elektronikk ved University of San Jose, California. Han jobbet 19 år med det amerikanske multinasjonale teknologiselskapet Cisco, inkludert 8 år i USA og 11 år i Libanon. I 2018 ble han regional visepresident for Midt-Østen, Afrika og Tyrkia med det kanadiske selskapet Sandvine, et nettverksutstyrsselskap.
 • Utdanningsminister: Tarek Majzoub (Sunni), foreslått av Hassan Diab. Majzoub er dommer ved State Shura Council, ifølge libanesiske medier. Han underviser i jus ved Sagesse University i Beirut.
 • Miljøminister og administrativ utvikling: Damianos Kattar (maronitt), foreslått av Hassan Diab. Han ble født i Jezzine i 1960, og er økonom og fungerte som Libanons finansminister i fire måneder i 2005.
 • Energiminister: Raymond Ghajar (gresk-ortodoks kristen), foreslått av FPM. Ghajar har en doktorgrad i elektroteknikk fra University of Saskatchewan i Canada. Han jobbet som ingeniør hos flere verktøyleverandører i Canada og USA. Ghajar ble senior energipolitisk rådgiver ved energidepartementet i Libanon i 2007 og var med på å utarbeide politikkdokumentet for elektrisitetssektoren i 2010 som ikke klarte å levere 24/7 strøm til landet. Dr. Ghajar har vært professor i elektroteknikk ved det libanesiske amerikanske universitetet siden 1995.
 • Justisminister: Mary-Claude Najem (Maronite Christian), foreslått av FPM. Fru Najem er jusprofessor ved University Saint Joseph i Beirut, der hun leder senteret for juridiske studier og forskning i den arabiske verden.
 • Økonomiminister: Raul Nehme (gresk-katolsk kristen), foreslått av FPM. Nehme ble utnevnt til  General manager ved Libanon’s BankMed i 2018. Denne banken ledes Mohammad Hariri, en fetter av den forrige statsministeren, Saad Hariri. Et pikant poeng her at denne banken så sent som i november 2019 ble saksøkt av en oljetrader for en milliard amerikanske dollar. Nehme studerte ingeniørfag ved Frankrikes Ecole Polytechnique og Ecole des Mines i Paris.
 • Minister for saker for fordrevne: Ghada Shreim (gresk-katolsk kristen), foreslått av FPM. Ifølge den libanesiske avisen L’Orient-Le Jour er Ghada Shreim professor ved det libanesiske universitetet og pleide å jobbe i et lokalt magasin, Fairuz.
 • Arbeidsminister: Lamia Yammine Doueihy (maronitt), foreslått av Marada Movement, en bevegelse stiftet av den nå avdøde, tidligere presidenten Suleyman Franjieh. Hun ble født i 1974, i fjellbyen Zgharta, nord i Libanon. Hun er arkitekt og universitetsprofessor ved det libanesiske universitetet i Tripoli, der hun selv var student.
 • Minister for offentlig arbeid: Michel Najar (gresk-ortodoks kristen), foreslått av Marada Movement. Han er 61 år og er sivilingeniør med doktorgrad fra Oklahoma State University i USA. Etter å ha jobbet i flere år med forskning, utvikling, utdanning og rådgivning i Vesten og Gulfen, jobbet han ved Balamand University som foreleser fra 1991. Najar er visepresident for akademiske og administrative forhold ved American University of Technology i Libanon.
 • Ungdoms- og sportsminister: Varti Ohanian (armensk kristen), foreslått av Tashnag, et armensk sosialistparti. Ifølge L’Orient Le Jour leder hun et utdanningssenter i Beirut for barn med spesielle behov.
 • Sosial- og turistminister: Ramzi Msharrafieh (Druze), foreslått av LDP, et sekulært parti som hovedsaklig sanker stemmer blant druserne i Libanon. I følge sin egen CV er Msharrafieh spesialist i ortopedi, hånd- og rekonstruktiv kirurgi ved Clemenceau Medical Center i Beirut. Han er også professor i ortopedisk kirurgi ved St Georges University Medical Centre siden 2005.
 • Informasjonsminister: Manal Abdel Samad (Druze), foreslått av LDP. Fædt i drusernes kjerneområde, Chouf-fjellene, og har doktorgrad i jus fra University Paris Pantheon Sorbonne i Paris. Hun begynte i Finansdepartementet i 1997, hvor hun ble sjef for Skatte- og revisjonsmyndigheten. I 2000 var hun medlem av den første arbeidsgruppen som opprettet og implementerte merverdiavgift i Libanon. Hun ble foreleser ved AUB og Saint Joseph University i 2009 innen administrativ ledelse, offentlige finanser og finanspolitiske studier.
 • Finansminister: Ghazi Wazni (sjia), foreslått av Amal Movement. Han fungerte tidligere som finansiell rådgiver for parlamentets finans- og budsjettkomité og leder sitt eget forskningsfirma. Ved siden av statsministeren, er dette utvilsomt den vanskeligste jobben i Libanon.
 • Landbruks- og kulturminister: Abbas Mortada (sjia), foreslått av Amal Movement. Mortada ble født i en landsby i Bekadalen i 1981. Han har en mastergrad i historie fra det libanesiske universitetet i Beirut, og jobber for tiden med en doktorgrad. Han var daglig leder på et libanesisk hotell mellom 2015 og 2019 samt daglig leder for et eiendomsselskap.
 • Helseminister: Hamad Hasan (sjia), foreslått av Hizbollah. Født i 1969 i Baalbek, og har en doktorgrad i molekylærbiologi Institutt for biologisk og miljømessig forskning i Moskva i 1999. Han er professor ved College of Public Health ved det libanesiske universitetet og har ledet instituttet for laboratorievitenskap siden 2014. Hasan var ordfører i Baalbek fra 2013 til 2016, før han ble utnevnt til president i Baalbek kommuneforbund i 2019.
 • Næringsminister: Imad Hoballah (sjia), foreslått av Hizbollah. Hoballah ble provost for American University of Dubai i 2017. I følge AUD underviste han tidligere ved Syracuse University og Tulsa University i USA samt ved American University of Beirut i Libanon. Hoballah var styreleder og administrerende direktør for Telecommunications Regulatory Authority i Lebanon i 5 år. Han har en doktorgrad i elektroteknikk fra University of Syracuse.

Enorm gjeld

Etter demonstrasjonene begynte har økonomien gått i fritt fall. Bankene gir ikke lenger ut lån, og oppsparte midler kan være til dels umulig å få tilgang på.

Libanons tidligere økonomister sa tidligere i januar at Libanon har et lånebehov på 20-25 milliarder dollar.

Lebanon needs a $20-$25bn bailout including International Monetary Fund (IMF) support to emerge from its financial crisis, former Minister of Economy Nasser Saidi told Reuters news agency on Friday. (Al-Jazeera)

Libanon trenger en kausjon på $ 20- $ 25 milliarder inkludert støtte fra Det internasjonale pengefondet (IMF) for å komme ut av finanskrisen, sa tidligere økonomiminister Nasser Saidi til nyhetsbyrået Reuters på fredag.

Det spørs hva IMF vil si til å låne ut så mye penger til en regjering der Irans sterkeste allierte i hele regionen, Hizbollah, ser ut til å sitte med bukten og i hvert fall den ene enden.

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.