En ny regjering er på plass i Libanon, 13 måneder etter at den forrige gikk av. Landets nye statsminister håper å stanse det økonomiske sammenbruddet.

Regjeringsdannelsen ble kunngjort av presidentens kontor fredag etter et møte mellom den nominerte statsministeren Najib Mikati og president Michel Aoun.

Prosessen har vært preget av langdryge forhandlinger mellom landets ulike politiske fløyer. Et av de vanskeligste spørsmålene var hvordan plassene i nasjonalforsamlingen skulle fordeles.

Den nye regjeringen tar fatt på arbeidet samtidig som Libanon er inne i sin verste økonomiske krise noensinne.

Vil stanse kollapsen

Som ny regjeringssjef håper milliardæren Mikati å stanse det økonomiske sammenbruddet og få Libanon på rett kjøl, der folk får tilbake sin tidligere levestandard.

Krisen har ført til mangel på både vann, strøm, medisiner og fungerende kommunikasjonstjenester. Den lokale valutaen har dessuten mistet over 90 prosent av sin verdi, og hele segmenter av den libanesiske befolkningen har sunket ned i fattigdom.

Tror ikke på nye takter

Politisk analytiker Sami Nader sier til nyhetsbyrået AFP at det er lite håp om et gjennombrudd hvis dynamikken som preget regjeringsforhandlingene, fortsetter.

– Fortsettelsen av kvotepolitikken og kjøpslåingen om enhver reform og avgjørelse vil innebære at det ikke blir noen endring sammenlignet med hva den midlertidige regjeringen var i stand til å gjøre, sier han

– Det var de samme kokkene som dannet denne regjeringen, så kan de tilby et annet måltid? spør han retorisk.

Ifølge Verdensbanken er den økonomiske krisen i Libanon en av de verste som verden har opplevd i moderne tid. Om lag 74 prosent av befolkningen lever ifølge FN-organet Escwa under fattigdomsgrensen i et land der mange innbyggere har vært vant til en relativt god levestandard.

Vanskelig maktfordeling

Libanons forrige regjering ble tvunget til å gå av etter den gigantiske eksplosjonen i havnen i hovedstaden Beirut i august i fjor, der over 200 mennesker mistet livet og mange flere ble såret.

Siden har det vært gjort flere forsøk på å danne ny regjering, og to andre nominerte statsministre har mislyktes før fredagens avtale. i mellomtiden har landet vært styrt av en midlertidig regjering med svært få fullmakter.

Libanons politiske system er grunnlagt på prinsipper som skal sikre maktfordelingen mellom ulike sunnimuslimske, kristne og sjiamuslimske fraksjoner. Systemet har de siste årene ført til politisk handlingslammelse, og blant libanesere er det en gjengs oppfatning at fjorårets eksplosjon skjedde på grunn av myndighetenes inkompetanse og korrupsjon.

Den nye regjeringen består av mange teknokrater, men alle medlemmene har støtte fra en eller flere av landets politiske fraksjoner. Mikati har sagt at han ønsker å starte forhandlingene med Det internasjonale pengefondet (IMF) når en regjering er på plass. Landet vil trenge store lån, slik Hellas fikk i forbindelse med finanskrisen.

Det første regjeringsmøtet skal holdes mandag.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Kjøp alle tidsskriftene fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.