Dommer Tarek Bitar har fått i oppgave å granske giganteksplosjonen i Beirut for et år siden. Men han har gått Hizbollah litt for nær i sømmene og det liker Allahs parti dårlig. De mobiliserte derfor en mobb og sender den tungt væpnet inn i den kristne delen av Beirut.

Det blir skyting og kaos. Seks mennesker blir drept og et tredvetall såret.

Det er bare en måned siden Libanon fikk ny regjering. Landet er helt på dunken. Mangler alt.

Det sier noe om Hizbollah og Amals villighet til å bruke vold når de ser sine interesser truet. Det samme gjorde de da granskningen av den enorme bilbomben som drepte statsminister Hariri satte søkelyset på Hizbollah.

Libanon er nå et land på stumpene. Likevel, eller kanskje derfor, går det an å forlede folk til opprør.

NTB er nøytral/unnvikende:

Kaoset brøt ut da folk samlet seg for å protestere mot dommeren Tarek Bitar, som leder etterforskningen av den massive eksplosjonen som rammet Beirut i august i fjor.

Demonstrasjonen ble arrangert av de to sjiamuslimske bevegelsene Hizbollah og Amal, som kritiserer Bitar for å rette mistanken mot sjiamuslimske myndighetspersoner i stedet for tjenestemenn fra andre folkegrupper. (NTB)

Hizbollah fortjener mistanken. Hæren kommer som vanlig for sent og er bare reaktive.

Hæren melder om flere runder med skudd ved Tayouneh- Badaro, en bydel med mange boliger. Den oppgir også at området er sperret av, og at hæren har innledet jakten på skytterne. Alle sivile er blitt bedt om å forlate området, og hæren har også advart om at alle som skyter med skarpt, kommer til å bli skutt.

Mens skuddene og lyden av granatsmell fylte Beiruts gater, søkte innbyggerne i området tilflukt i gangene i sine egne leiligheter.

– Jeg er sammen med min kusine og tante, og vi skjuler oss på et to kvadratmeter stort område fordi vi er redde for streifskudd, sier Bissan al-Fakih, som bor noen få hundre meter fra stedet der gatekampene utspilte seg.

Bilder i sosiale medier viser også hvordan barn på en skole kryper under pultene sine og samler seg på gulvet utenfor klasserommene. (NTB)

Dette var torsdag. Fredag viste Hizbollah igjen muskler. Da var det begravelse for tre av deres medlemmer. Da kommer balaklavaene og maskinpistolene frem igjen.

A man fires in the air during the funeral of three Hezbollah supporters who were killed during Thursday clashes, in the southern Beirut suburb of Dahiyeh, Lebanon, Friday, Oct. 15, 2021. The government called for a day of mourning following the armed clashes, in which gunmen used automatic weapons and rocket-propelled grenades on the streets of the capital, echoing the nation’s darkest era of the 1975-90 civil war. (AP Photo/Bilal Hussein)

Det går an å se volden som et utslag av Libanons særegne problemer. Men det går også an å se den som et symptom på en oppløsning som også gjelder andre stater, som Afghanistan, der krigen ot shiaene blir mer blodig.

Over alt sekterisme, tribalisme, oppløsning.

Bildene fra Beirut sier mer enn ord.

Les også:

Dommer som ledet Beirut-gransking avsatt

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.